Ειδησεογραφικό site

CNBC: Ποιες χώρες θα επηρεάσει άμεσα ένα Grexit

29

Οι φόβοι της μετάδοσης της κρίσης ενός «Grexit» μπορεί να έχουν επικεντρωθεί στις συνέπειες που θα έχει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν κάποιες πρώην κομμουνιστικές χώρες στα σύνορα της Ελλάδας που αναμένεται να κινδυνέψουν, αναφέρει το CNBC.

H Σερβία, η Βουλγαρία, που έχει σύνορα με την Ελλάδα, είναι μερικές από τις χώρες που αναφέρονται ως οι πιο πιθανές να πληγούν από ένα «Grexit».

«Η αυξανόμενη απειλή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έχει σκορπίσει την σκιά της στις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές», αναφέρει οι John Ashbourne, Gareth Leather και Jason Tuvey.

Η Ρουμανία, στα βόρεια της Βουλγαρίας, αναφέρεται ως μία από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο από ένα «Grexit».

«Βεβαίως, η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής υποτονική. Και τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλη απειλή για άλλα μέρη του κόσμου. Ακόμα κι έτσι όμως οι φόβοι εντείνονται» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη με γεωπολιτικούς όρους και το γεγονός ότι έχει σύνορα με τα πρώην κομμουνιστικά κράτη της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, έχει ως αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης περισσότερο από την Γαλλία και την Γερμανία.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες των Σκοπίων, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές και το ευρώ, καθώς ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 20% των τραπεζών στις χώρες αυτές.

Η Stopanska Banka, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες των Σκοπίων ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

«Στο χειρότερο σενάριο που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, η ύφεση θα σκορπίσει στην πρώην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει η Capital Economics.

Τα σχόλια είναι κλειστά.