Ειδησεογραφικό site

CNBC: «Μπορεί η Ευρώπη να αντισταθεί στην ελληνική επίθεση γοητείας;»

30

Νέα αναφορά, σχετικά με την πορεία του ελληνικού χρέους και της γραμμής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, γίνεται από το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Στην ιστοσελίδα του υπάρχει νέο άρθρο που ασχολείται με τα τις κινήσεις που κάνει η νέα κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στα ταξίδια του Γιάννη Βαρουφάκη ανά την Ευρώπη, στα πλάισια συναντήσεων με υπουργούς οικονομικών, ενώ τονίζεται η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία χαρακτηρίζεται «επιθετική».

Το άρθρο κάνει λόγο για «πορεία σύγκρουσης» της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μιας και η φιλοσοφία της είναι εμφανώς κατά της επιβληθείσας λιτότητας. Γι’ αυτό το λόγο επισημαίνεται η αρχική θέση της κυβέρνησης για διαγραφή μέρους του χρέους, σε αντιδιαστολή με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού οικονομικών, που είπε πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους από την πλευρά της Γαλλίας, την ώρα που το ελληνικό χρέος, παραμένει στο 175% του ΑΕΠ.

Εν συνεχεία, γίνεται μια παράθεση της ανάλυσης που έκανε ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης για τα νομίσματα του G10 της Merrill Lynch, Θάνος Βαμβακίδης, σε οικονομική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, σχετικά με το μέλλον της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, όπου τονίζεται πως πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Βαμβακίδης επεσήμανε πως, με τη μέχρι τώρα κατάσταση, η Ελλάδα θα πρέπει να καταφέρει να έχει ετήσιο πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της και να το διατηρήσει εκεί επ’ αόριστο. Αυτό όμως, όπως συμπληρώθηκε ύστερα, είναι απολύτως αδύνατο, καθώς οι μόνες χώρες που το έχουν καταφέρει επί μια δεκαετία είναι οι χώρες που έχουν πετρέλαιο.

Το άρθρο επιστρέφει στα ευρωπαϊκά ταξίδια που πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να πιέσει τη Γερμανία να φανεί πιο θετική στην πιθανότητα νέας συμφωνίας. Τονίζεται επίσης, πως οι μόνες δυο χώρες, που αντιτίθενται ακόμα σε μια νέα συμφωνία, η οποία θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, είναι η Γερμανία και η Φινλανδία.

Σε αυτές τις κινήσεις πίεσης δεν θα βοηθήσουν και οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση των πιστωτών και να τρομάξουν τους πιθανούς επενδυτές.

Σε αυτό το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Τσίπρα και Ευρώπης, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής, σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί μέχρις ότου η ελληνική κυβέρνηση συνάψει νέα συμφωνία με τους εταίρους της, όπως δήλωσε και ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής αγορών. «Αυτός ο φόβος εξάλειψε το 40% της χρηματιστηριακής αξίας της Ελλάδας και αυτή η τάση θα συνεχιστεί αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα. Ο χρόνος κυλά και φτάνει η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα λήξης του ελληνικού πιστωτικού προγράμματος».

Κλείνοντας, στο άρθρο, γίνεται για άλλη μια φορά λόγος, για πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας στο τέλος του μήνα, αν μέχρι τότε, δεν έχει επιτευχθεί μια νέα συμφωνία οικονομικής διάσωσης, καθώς, όπως επισημαίνεται, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βασίζεται στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ για τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.