Ειδησεογραφικό site

CNBC: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίζει -Είναι μακριά ακόμη η συμφωνία με την Τρόικα

22

Η πέμπτη και τελευταία αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος έχει «παγώσει», τα 1,8 δισ. ευρώ που είναι η έσχατη δόση έχει «κλειδωθεί» και η συμφωνία με την Τρόικα για το πέρασμα στην πιστωτική γραμμή είναι ακόμη πολύ μακριά. Πόσο μάλλον η συμφωνία με τους πιστωτές. Άρα, η Ελλάδα δεν μπορεί να πανηγυρίζει για κάποια πιθανή έξοδο από το μνημόνιο.

Όλα τα παραπάνω είναι συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το αμερικανικό δίκτυο CNBC με άρθρο του που αναφέρεται στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Όπως σημειώνει: «Όλα αυτά προκαλούν πολιτικό πονοκέφαλο στον Αντώνη Σαμαρά, που θέλει να εξασφαλίσει την προεδρική εκλογή. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αν έρθει στην εξουσία να ρίξει το πρόγραμμα στο χάος». Από την Αθήνα ο Θάνος Βαμβακίδης της Merrill Lynch σημειώνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αναθεώρηση έχει καθυστερήσει και αυτή η τελευταία αναθεώρηση του έτους είναι πάντα το πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει το πολιτικό κόστος των νέων μέτρων, καθώς υπάρχει πάντα το θέμα των πρόωρων εκλογών».

Το CNBC σημειώνει: «Η Ελλάδα βγαίνει από μια εξαετή ύφεση, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει το χρόνο να γιορτάσει, καθώς οι διαφωνίες με την Τρόικα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προκαλούν νέους κινδύνους. Έτσι, μετά από μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση με την Τρόικα στο Παρίσι, η πίεση προς την ελληνική πλευρά για επιπλέον μέτρα, είναι έντονη. Από την άλλη η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να »δαμάσει» τους δανειστές με κάποια άλλα μέτρα».

Ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, σημειώνει: «Σε κάποιο σημείο η πολιτική κρίση θα τελειώσει και τότε θα δούμε πως δεν ήταν τόσο σημαντική όσο νομίζαμε. Τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι πραγματικά ισχυρά και όταν αυτή η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα έχει τελειώσει, θα έχουμε εισροή κεφαλαίων και υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον». Αυτή την αισιόδοξη άποψη, πάντως, δεν συμμερίζεται ο Άντονι Ντόιλ, επικεφαλής επενδύσεων της M&G Investments που λέει ορθά κοφτά για τα ελληνικά ομόλογα: «Δεν μας αρέσουν!». Ακόμη και έτσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει πως η συμφωνία με την Τρόικα θα έχει επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.