Ειδησεογραφικό site

CNBC: Επανέρχεται ο φόβος για την Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα

39

Δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο του Grexit η δημοσιογράφος Julia Chatterley του CNBC, σε σχόλιό της για την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.

Όπως λέει η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του διεθνούς πρακτορείου το πολιτικό ρίσκο επανέρχεται το 2015, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους την πολιτική αβεβαιότητα που θα προκύψει από την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα η  Chatterley αναφέρει ότι ο χρόνος τρέχει για τα δύο αντίπαλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ χρέος μέχρι τον Αύγουστο. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο οι δανειστές της Ελλάδας θα δεχτούν να χαλαρώσουν τους όρους κατά τη διαπραγμάτευση με τον Αντώνη Σαμαρά, εάν φυσικά η ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμείνει στην εξουσία.

Όμως, όπως εξηγεί, ακόμα κι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο συνασπισμός επιβιώσει, η βιωσιμότητα της τρέχουσας κυβέρνησης είναι αμφίβολη. “Ακόμα κι αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή το 2015” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την περίπτωση, μια έξοδος της Ελλάδας δεν είναι πιθανή αφού πάλι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ. Οπότε, η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την Chatterley, θα είναι να αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας λαϊκιστής που αναζητά την εξουσία, όπως τον έχουν κατηγορήσει, να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και να πάει τη χώρα ένα βήμα παραπέρα.

Στο μεταξύ, “ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι η αναταραχή των αγορών θα προκαλέσει σε συνδυασμό με την απειλή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να φέρει τους βουλευτές με το μέρος του”.

Πηγή: nowmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.