Ειδησεογραφικό site

CNBC: Αυξάνεται το ρίσκο χρεοκοπίας για την Ελλάδα, λένε οι αναλυτές

35

Το ρίσκο μιας ελληνικής χρεοκοπίας αυξήθηκε μετά τη νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως μεταδίδει το CNBC, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ προκαλεί νευρικότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

«Μια περίοδος αβεβαιότητας και αυξημένης νευρικότητας στις αγορές φαίνεται τώρα πιθανή» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη Jonathan Loynes της Capital Economics, προσθέτοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «εν τέλει αυξάνει το ρίσκο ενός Grexit από την Ευρωζώνη. Η πιθανότητα αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει αυξηθεί σημαντικά».

Αν και οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν προβλέψει τέτοια διαφορά έναντι της Νέας Δημοκρατίας. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει το ρίσκο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις στις αγορές τη Δευτέρα» λέει ο Ryosuke Kaneko, αναλυτής χρέους στην Mizuho.

«Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» προσθέτει ο Tim Cordon, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στην Ασία.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το ενδεχόμενο μετάδοσης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μετάδοση και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και να συμβάλλει στην άνοδο των άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων, προειδοποιεί ο Loynes της Capital Economics.

Αντίθετος σε αυτή την άποψη είναι ο Shane Oliver, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής στην AMP Capital, ο οποίος εκτιμά ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης στις χώρες της περιφέρειας είναι περιορισμένος σε σχέση με το 2012.

«Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και οι μηχανισμοί άμυνας στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυροί, με ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, μια τραπεζική ένωση και μια επιθετική ΕΚΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει πώς θα συμπεριφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανέλθει στην εξουσία, τονίζει το CNBC.

Υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη μία τάσσεται κατά του προγράμματος λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε. κι από την άλλη επιθυμεί την παραμονή στην Ένωση, τονίζει ο Kaneko της Mizuho.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΚΤ θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, λέει ο Cordon της ING, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα ενός Grexit είναι μικρή κι ότι οι αγορές θα σημειώσουν απώλειες, κατευθυνόμενες από τα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.