Ειδησεογραφικό site

CNBC: Ακόμα και οι Ρώσοι προετοιμάζονται για Grexit!

31

Μπορεί η τρέχουσα κρίση στην ευρωζώνη να μοιάζει με παιχνίδι επικίνδυνων ελιγμών που μπορεί να οδηγήσουν σε μετωπική σύγκρουση, όμως οι Ρώσοι έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για τις συνέπειες μιας ελληνικής αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

Η Elvira Nabiullina, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR), δήλωσε στο CNBC ότι με τους συνεργάτες της έχουν αρχίσει να αναλύουν την απειλή. «Εξετάζουμε αυτό το σενάριο ως έναν από τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους μας και σίγουρα αυτή η προοπτική μας ανησυχεί», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του CNBC, η ρωσική οικονομία δυσκολεύεται να διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης και μόλις αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε μείωση 5,5% της βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο. Εκτός από τις κυρώσεις και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι πιο επιθετικές απαιτήσεις για την διαγραφή του χρέους στις χώρες της νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία, επεσήμανε η Nabiullina.

«Υπάρχει μια πιθανότητα αυτή η τάση να γίνει ισχυρότερη, εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει το ρυθμό της ανάπτυξης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα μας» είπε η Διοικητής της Ρωσικής Τράπεζας στο CNBC.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα είναι ένας εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και οι δύο χώρες μοιράζονται ένα πνευματικό δεσμό. Ακόμη και εν μέσω των έντονων διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει μία συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.