Ειδησεογραφικό site

CIA: Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν χειρίστηκε σωστά τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή

1

Ο επικεφαλής της CIA σημείωσε  ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το 2011, συνέβαλε στη διαμόρφωση και την ενίσχυση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος»

Ο Διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν υπολόγισε σωστά τις συνέπειες της «Αραβικής Άνοιξης», σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι  CNN.

«Νομίζω ότι στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εκπροσώπων της διοίκησης, είχαν  πολύ μη ρεαλιστικές προσδοκίες ότι η Αραβική Άνοιξη θα ωθήσει τα αυταρχικά καθεστώτα και η δημοκρατία θα αρχίσει  να ακμάζει, επειδή οι άνθρωποι το ήθελαν», ήταν μερικά από τα λεγόμενα του Μπρέναν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η έννοια της Δημοκρατίας στην πραγματικότητα δεν έχει εμφυτευθεί σε πολλούς ανθρώπους, πολιτισμούς και χώρες», αναφέροντας ότι οι άνθρωποι του χώρου αυτού θέλουν πραγματικά ελευθερία «για τον εαυτό τους, ή την ομάδας τους, ή τη φυλή τους».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της CIA σημείωσε  ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το 2011, συνέβαλε στη διαμόρφωση και την ενίσχυση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος».

Στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων του 2011, έχουν υπάρξει οι επαναστάσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και επαναστατικές ενέργειες στο  Μπαχρέιν, με την υποστήριξη πολλών Δυτικών Χωρών και του Κόλπου, καθαιρέθηκε και αργότερα σκοτώθηκε ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Η βίαιη αλλαγή των καθεστώτων και των εμφυλίων πολέμων επέφεραν  την αστάθεια  και τις  τρομοκρατικές  απειλές  στην περιοχή, και οι στόχοι που  διακηρύχθηκαν  από τους επαναστάτες, δεν επιτεύχθηκαν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.