Ειδησεογραφικό site

CIA: Το Ισλαμικό Κράτος εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα επιθέσεων στο εξωτερικό

32

Το Ισλαμικό Κράτος «φωτογραφίζει» ο τρόπος που έγιναν οι επιθέσεις τόσο στο Παρίσι όσο και στην υπόθεση του ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά, ανέφερε σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος της CIA Tζον Μπρέναν. Τα δύο περιστατικά, αν και φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, έχουν πολλά κοινά «χαρακτηριστικά» τα οποία οδηγούν σε ανάμιξη των τζιχαντιστών του ISIS σε αυτά.

Ο διευθυντής της CIA είπε ότι η ομάδα αυτών των ανθρώπων, τους οποίους χαρακτήσε «ένωση ψυχοπαθών δολοφόνων» έχει αναπτύξει μία «ατζέντα επιχειρήσεων στο εξωτερικό», την οποία έχει αρχίζει να εφαρμόζει «με θανατηφόρα αποτελέσματα».

Ο Μπρέναν είπε επίσης ότι πιστεύει πως το Ισλαμικό Κράτος έχει περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες στα σκαριά, με στόχο πάντα την Δύση, και είναι αποφασισμένο να φθάσει μέχρι τέλους αυτή τον προγραμματισμό για εξωτερικές επιθέσεις.

Σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον, ο αρχηγός της CIA είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν «πρόκειται να ικανοποιηθεί με τη βία μόνο μέσα στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την αυξημένη παρουσία των διωκτικών δυνάμεων, για τις παρακολουθήσεις και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, ο διευθυντής της CIA δήλωσε ότι ελπίζει οι επιθέσεις στο Παρίσι να αποτελέσουν την αφύπνιση της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την κριτική που έχει ασκηθεί στα προγράμματα παρακολούθησης πολιτών.

Επισήμανε μάλιστα ότι μη εξουσιοδοτημένες αποκαλύψεις (όπως αυτές του Σνόουντεν) και οι διαμαρτυρίες για τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην αποκάλυψη των τρομοκρατών, έχουν αποδυναμώσει τις ικανότητες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για να αποτρέψουν επιθέσεις όπως αυτές του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.