Ειδησεογραφικό site

Χτυπάνε στην ταράτσα τον… Αντώνη -Ο Σαμαράς ενεργεί αποφασιστικά πυροδοτώντας τις εξελίξεις

116

 

 

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται κι επειδή στην παρούσα συγκυρία καμιά από τις ενεργές «καραβάνες» του συστήματος δεν θέλει να μείνει αμέτοχη, έτσι και ο Αντώνης Σαμαράς ενεργεί αποφασιστικά πυροδοτώντας τις εξελίξεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Η μεγάλη σύγκλιση έχει ήδη ξεκινήσει! Την περίοδο 2012-2014, στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής μας, αρχίσαμε να την κάνουμε πράξη μαζί με πολλούς άλλους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που πίστεψαν κι εκείνοι στην υπέρβαση… Τότε ξαναστήσαμε τη χώρα στα πόδια της και της ξαναδώσαμε το δικαίωμα στην Ελπίδα».

Η πρόσφατη αυτή αναφορά του χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους ως μη συμφέρουσα για τη ΝΔ και άρα ασύμβατη προς τη γραμμή του Κυρ. Μητσοτάκη. Καλλιεργήθηκε η εντύπωση της εσωκομματικής φαγωμάρας γι’ αυτό και οι «εγκέφαλοι» της Πειραιώς έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι τα ίδια ακριβώς υποστηρίζει και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και ακόμη χειρότερα ότι ζήτησε συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ μιλώντας σχετικά στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Φυσικά αναφορές αυτού του ύφους αποθαρρύνουν το οποιοδήποτε κομματικό ακροατήριο δημιουργώντας διαλυτικές τάσεις καθώς δεν νοείται την «πιο μεγάλη ώρα» της μάχης να ακούγονται από τους «στρατηγούς» κουβέντες για «μεταπολεμικές» συμμαχίες.

 

ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα σύγχυσης οι μόνοι που θα μπορούσαν να αντέξουν και παράλληλα να διαδραματίσουν ρόλο είναι όσοι διαθέτουν εμπειρία. Και ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο του δεν το κρύβει: «Όλα έχουν ήδη ξεκινήσει την περίοδο 2012-2014. Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης…». Επικροτεί στην ουσία τον κ. Μητσοτάκη γνωρίζοντας ότι η ΝΔ θα οδηγηθεί στα βράχια στις επόμενες εκλογές, χειρότερα από ό,τι συνέβη το 2012 και το 2015. Και στις δύο περιπτώσεις οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στην «ανίερη συμμαχία» η οποία μάλιστα δεν είχε καν υπονοηθεί προεκλογικά.

Στις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2012 η ΝΔ έλαβε λιγότερο από 20%  και ο Σαμαράς «τιμωρήθηκε» λόγω ονόματος και συμμετοχής του στη μεταβατική κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου. Από τότε που έγινε πρωθυπουργός, τον Ιούνιο του 2015, δεν κέρδισε καμία εκλογή. Ηττήθηκε στις Ευρωεκλογές, έχασε τους μεγάλους δήμους στις αυτοδιοικητικές, έχασε τις εθνικές και «παραδόθηκε» την επομένη του δημοψηφίσματος. Ως πρωθυπουργός είχε κατορθώσει το ακατόρθωτο. Έσωσε τη χώρα την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι του ’12 από τη χρεοκοπία, μηδένισε το έλλειμμα, ανάγκασε τους δανειστές να παραδεχθούν το λάθος τους με τον περιβόητο «πολλαπλασιαστή», δημιούργησε πραγματική ανάπτυξη, εκτίναξε στα ύψη τον τουρισμό, διέσωσε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, συγκράτησε τις δαπάνες και 2 φορές κατάφερε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.

Επί των ημερών του η Ελλάδα είχε βγει για τα καλά στο ξέφωτο κι όμως οι δανειστές έβλεπαν εκείνο που ο ίδιος καταλάβαινε αλλά δεν ήθελε να παραδεχθεί, ότι ο λαός  έχει ακόμη μέσα του «τα μπλε και πράσινα καφενεία». Κι έτσι αύξησαν τις απαιτήσεις τους (ΕΝΦΙΑ, e-mails Χαρδούβελη κτλ.) δίνοντας χώρο στον Αλ. Τσίπρα να… συνεγείρει τους ψηφοφόρους με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Το ζητούμενο για ‘κείνους ήταν να παραμείνει η χώρα με τη θηλιά στον λαιμό αφού οι… υπήκοοί της δεν ήθελαν να «απεμπλακούν σιγά σιγά.

 

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

 

Κι επειδή το μάθημα έγινε πάθημα, ο Σαμαράς δεν αναφέρει σε κανένα σημείο του άρθρου ότι η συναίνεση με το ΚΙΝ.ΑΛ. της Φώφης πρέπει να προκύψει μετά από εκλογές. Πουθενά δεν κάνει λόγο για εκλογές φορτίζοντας έτσι το σενάριο της μεταβατικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά από κάλπες στις οποίες η ΝΔ παρ’ ότι δεν θα πλησιάσει καν την αυτοδυναμία και δεν θα μπορεί να πάει σε δεύτερες λόγω της απλής αναλογικής.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου με το Σκοπιανό (συλλαλητήριο Συντάγματος κτλ.) και κατόπιν με τη Novartis ο πρώην πρωθυπουργός είναι συνεχώς της επικαιρότητας και θα συνεχίσει για μερικές μέρες τουλάχιστον ακόμη αφού την ερχόμενη Δευτέρα 16 Απριλίου έχει το δικαστήριο με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος προ μηνός είχε συλληφθεί μετά από μήνυση που του υπέβαλε για τα όσα δημοσίευσε σχετικά με τις φαρμακο-μίζες. Αν δεν ανάψει καμιά παγκόσμια φωτιά στο μεταξύ, ο Σαμαράς θα έχει τον πρώτο λόγο τουλάχιστον μέχρι τις 23 Απριλίου…

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου 1998 έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του και στο μνημόσυνο που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα στο Ίδρυμα Καραμανλής στη Φιλοθέη αναμένονται, εκτός των άλλων, υψηλοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Θέλοντας και μη η οικογένεια θα ανοίξει τον «κύκλο» και τα μηνύματα δεν θα περάσουν απαρατήρητα για τους πολύ αλλά και τους λιγότερο υποψιασμένους. Κι ένα από αυτά είναι ότι ο Καραμανλής υπήρξε θεματοφύλακας των θεσμών, όντας ο ίδιος αδιαμφισβήτητος θεσμός γεγονός που προδιαγράφει τη συνέχισή του.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.