Ειδησεογραφικό site

Χρήστος Σπίρτζης, πολέμιος των έργων και τώρα λάτρης της κορδέλας

1

Με έντονα τα βιώματα και τις επικοινωνιακές τακτικές που είχε διδαχθεί στο ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κάνει την «πρακτική» του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας στο βαθμολόγιο του έχει βάλει, Άριστα.

Της Στέλλας Νοβάκη

Κόβοντας κορδέλες και διοργανώνοντας φιέστες, ο Σπίρτζης περιφέρει τον πρωθυπουργό ανά την Ελλάδα για να εγκαινιάσει σημαντικά δημόσια έργα και κατά κάποιον τρόπο αφού πρώτα τα γνωρίσει, γιατί ίσως και να αγνοούσε την ύπαρξή τους, να τα οικειοποιηθεί.

Ο Τσίπρας, πιστός οπαδός των επιλογών του, πήρε το ψαλίδι στα χέρια και τρέχει όπου του ζητήσουν να κάνει εμφάνιση, κόβοντας κόκκινες κορδέλες, εκτιμώντας ότι έτσι θα αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις από τη νέα συμφωνία και θα κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Έτσι μετά τα Τέμπη, ο Τσίπρας πήρε τα αριστερά παιδιά και τη Μεγάλη Τρίτη εγκαινίασε την ολοκλήρωση των έργων στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών παραδίδοντας στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινητοδρόμου που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2008, φυσικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο πλευρό του πρωθυπουργού, φυσικά και των άλλων αριστερών πρωτοπαλίκαρων και ο υπουργός των εγκαινίων, Χρήστος Σπίρτζης.

 

ΜΙΑ ΖΩΗ… ΠΑΣΟΚ

 

Είναι κι αυτός από τους υπουργούς της κυβέρνησης, μαζί με μια χούφτα άλλων που επίσης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, που «έζησε» στο πλευρό των προηγούμενων κυβερνήσεων την προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο, μιας και το έργο ξεκίνησε το 2008, πέρασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν μέλος ο κ. Σπίρτζης και να που έρχεται η δικαίωση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κόβει την κορδέλα. Εύγε!

Δεν είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ σαφώς, αλλά ούτε και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κανένα δημόσιο έργο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Σ’ αυτόν που πληρώνει το έργο.

Ο κ. Σπίρτζης δεν τα έχει ξεχάσει αυτά. Άλλωστε τα εγκαίνια έργων, ακόμη και μακέτας, τα είχε διδαχθεί από πρώτο χέρι. Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει περάσει από σχεδόν όλα τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από τη σπουδάζουσα νεολαία του κόμματος το 1986 και φτάνοντας μέχρι και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή επί Προεδρίας Βενιζέλου, απ’ όπου και παραιτήθηκε το 2012.

Ως πρόεδρος ΤΕΕ δεν δίστασε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τον Οκτώβριο του 2014 μάλιστα υπήρξε ηγετικό στέλεχος ομάδας 200 περίπου στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνοντας μια νέα πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση, τη Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως προσπάθεια στελεχών του κόμματος για αναίμακτη μετάβαση στον ΣΥΡΙΖΑ που κάλπαζε τότε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προς την εξουσία. Και δεν έπεσε και πολύ έξω.

Ο Χρήστος Σπίρτζης από τότε έχει έντονες συμπάθειες, αλλά και έντονες αντιπάθειες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε τον γνωρίζουν αρκετά καλά αφού ήταν ένα από τα προβεβλημένα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι τον θεωρούν δραστήριο και πεισματάρη κάνοντας τα πάντα για να επιτύχει το στόχο του και κάποιοι άλλοι τον θεωρούν «αμφιλεγόμενο πρόσωπο».

 

ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

 

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον εμπιστεύονται τυφλά, γιατί τον εμπιστεύεται το Μαξίμου. Όχι ο Τσίπρας αναγκαστικά και μόνο. Αλλά ο Νίκος Παππάς που τουλάχιστον έχει μέχρι στιγμής «λευκή επιταγή» για τις αποφάσεις του Μαξίμου. Η φιλία μεταξύ Σπίρτζη και Νίκου Παππά προχώρησε τόσο που τους οδήγησε στη συγχώνευση των πολιτικών γραφείων τους. Ίσως από εκεί έγινε και η γνωριμία του ΣΥΡΙΖΑ με τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, που είχε βάλει ενέχυρο τα βοσκοτόπια για να αγοράσει τηλεοπτική συχνότητα, αφού είναι και κουμπάρος του Σπίρτζη. Άλλωστε όταν ο κ. Σπίρτζης μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε μαζί του και αυτόν τον στενό κύκλο κουμπάρων και κολλητών.

Με την τηλεοπτική άδεια Καλογρίτσα και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην προχώρησε η συνεργασία, ο Σπίρτζης όμως τα κατάφερε. Από μέλος του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ και έγινε αμέσως ένας από τους «βασικούς» της νέας κυβέρνησης.

Η διάθεση ρεβανσισμού πάντως δεν έλειψε από τα σχόλια που γίνονταν σε κάθε κόντρα του κ. Σπίρτζη που έβγαινε στην επιφάνεια. Τόσο με τον κ. Πιρτσιόλα, στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Το αποτέλεσμα ήταν η έφοδος εισαγγελέα στο σπίτι του Στουρνάρα. Τουλάχιστον έτσι το συνδέει ο «Βηματοδότης» σε σχόλιό του. «Στην πραγματικότητα, ήταν ένα πολύμηνο μπρα ντε φερ μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του υπουργού Μεταφορών, Δικτύων κ.τ.λ. Χρ. Σπίρτζη . Όπως μαθαίνω, ο κ. Σπίρτζης, ως πρώην επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), διεκδικούσε ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Αττικής. Επειδή η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι συστημική, ο υπουργός θεώρησε ότι θα μπορούσε να την ελέγξει και να δημιουργήσει μια τράπεζα δική του, τράπεζα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που φρόντισε να τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έναν παλιό καλό του φίλο από τα συνδικαλιστικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου…»… «…Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις Αττικής – Στουρνάρα ήταν όταν ο κεντρικός τραπεζίτης αποφάσισε να τραβήξει τα γκέμια και ενημέρωσε ότι προτίθεται να διακόψει τη χορήγηση νέων δανείων προς την Τράπεζα Αττικής και απέρριψε ως ανεπαρκή τα πρόσωπα που του προτάθηκαν…».

Πάντως ο Σπίρτζης, ως παλιός πασόκος, δεν… μασάει. Πιστεύει ότι δεν τον «χτυπούν» λόγω Καλογρίτσα ή Τράπεζα Αττικής, ούτε καν για την ανάθεση των μεγάλων έργων. Αλλά, όπως είπε, τον «χτυπούν γιατί σπάει αβγά»!

ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ… ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΗ!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.