Ειδησεογραφικό site

Χρήστος Παπαδόπουλος: «Δεν θα έγραφα ξανά τραγούδι για τη Eurovision»

566

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος με καριέρα που ξεκινά από «Τα Παιδιά από την Πάτρα» και συνεχίζει στη σύνθεση μεγάλων λαϊκών επιτυχιών συνδυάζοντας πάντα μουσικές του κόσμου. Αυτή τη φορά στη «Σφίγγα» παρουσιάζει δύο ξεχωριστές βραδιές με ιδιαίτερους καλεσμένους!

Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

Striantou7@gmail.com

Το Σάββατο 17 Μαρτίου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε κλασικά λαϊκά άσματα, παιγμένα παράλληλα με classic rock τραγούδια, με τη συνδρομή του Στέργου Βόλα (Big Ballz) στη φωνή και του Γιάννη Σίννη (Noely Rayn) στην ηλεκτρική κιθάρα, αμφότεροι από την ανεξάρτητη ροκ σκηνή της Αθήνας. Μαζί τους η εξαιρετική Ιώ Νικολάου στη φωνή, ο υιός Περικλής Παπαδόπουλος στην κιθάρα, ο Σταμάτης Χρήστου στα πλήκτρα, ο Γιώργος Μπαϊρακτάρης στο μπάσο και ο Κωνσταντίνος Ρήγας στα τύμπανα. Ενώ το Σάββατο 24 Μαρτίου συμπράττει μαζί του ο λυράρης Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης με δύναμη από την κρητική παράδοση, καταθέτοντας τη δική τους μουσική πρόταση, τολμώντας να διακλαδώσουν και να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μουσικές φόρμες.

 

Συμπληρώνετε 35 χρόνια παρουσίας στη μουσική σκηνή της Ελλάδας.  Τι απολογισμό κάνετε μέχρι σήμερα;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα είναι ένας ωραίος απολογισμός, γεμάτος από μουσική, εμπειρίες, δισκογραφία και επαφής με μεγάλους καλλιτέχνες.

Τι θα δει από εσάς ο κόσμος στη Σφίγγα;

Ο κόσμος θα δει ότι το μπουζούκι είναι ένα ολοκληρωμένο μουσικό όργανο, με απίστευτες δυνατότητες, που μπορεί να παίξει όλα τα είδη της ελληνικής και ξένης μουσικής.

Είστε ένας άνθρωπος που μας συστήθηκε μέσω της μουσικής του αρκετά χρόνια πριν. Η διαδρομή σας στον χώρο είναι σπουδαία και γεμάτη σημαντικές στιγμές.

Η διαδρομή μου ξεκίνησε από «Τα Παιδιά από την Πάτρα», με το οποίο πουλήσαμε 750.000 δίσκους τη δεκαετία του ’80. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος σαν συνθέτης έκανα 10 soundtracks και έγραψα τη μουσική σε 7 ταινίες. Συνεργάστηκα με τους Π. Τερζή, Δ. Μητροπάνο, Γ. Νταλάρα, Γλυκερία, Θ. Αδαμαντίδη, Σ. Κραουνάκη, Ν. Μακρόπουλο, Γ. Νέγκα, Α. Βαρδή, Β. Σκουλά, Ε. Βιτάλη, Μ. Ασλανίδου κ.ά. Από τις στιγμές που ξεχωρίζω είναι το 2014, οι δύο εμφανίσεις μου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασα τέσσερις δισκογραφικές μου δουλειές που μιλούν για χαμένες πατρίδες, τον Πόντο και τη Σμύρνη. Και φυσικά δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω την εμπειρία μου μέσω της εκπομπής μου «Χάριν Ευφωνίας» από την επαφή μου με σπουδαίους δεξιοτέχνες.

Ορόσημο στην καριέρα σας αποτελεί η συμμετοχή σας στα «Παιδιά απ’ την Πάτρα». Ποιος είναι ο Χρήστος Παπαδόπουλος πλέον χωρίς το συγκρότημα;

Είναι ένας ώριμος άνθρωπος με τη δική του συνθετική πορεία, το δικό του studio, με πάνω από 150 αρχειακές εκπομπές, παρουσιάζοντας τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες. Μάλιστα, από τον Οκτώβριο 2017, προβάλλεται στο κανάλι της Βουλής η εκπομπή «Χάριν Ευφωνίας» με το ίδιο concept, δηλαδή λίγοι μουσικοί στο πλατό με πολύ αυτοσχεδιασμό.

Έχετε συνθέσει τραγούδια για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε;

Πολλές. Με τον Πασχάλη Τερζή, τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Αντώνη Βαρδή πολλές ακόμα…

Επίσης, δύο πρόσφατες δουλειές που θεωρώ ξεχωριστές, είναι αυτή με τον Πασχάλη Τερζή με το τραγούδι «Να με θυμάσαι» σε στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη και το «Τέρμα τα παιχνίδια» με τους Βασίλη Παπακωσταντίνου και Θέμη Αδαμαντίδη.

Παράλληλα, έχετε συνθέσει και μουσική για πολλά γνωστά τηλεοπτικά σίριαλ. Πόσο ευρηματικό είναι λοιπόν για έναν καλλιτέχνη να πρέπει να δημιουργήσει κατόπιν παραγγελίας;

Χρειάζεται να μελετήσεις το σενάριο για να εμπνευστείς, ακόμη και να πας στα γυρίσματα. Όμως είναι πολύ ωραία εμπειρία να γράφεις μουσική βλέποντας την εικόνα.

Το 2015 είχατε γράψει τη μουσική στο τραγούδι «Jazz και Συρτάκι» που ερμήνευσε η Θωμας Απέργη και διαγωνίστηκε στον ελληνικό τελικό της Eurovision αλλά δεν κατάφερε να πάει τελικά στον διαγωνισμό. Θα το ξανακάνατε;

Σίγουρα όχι, γιατί ενώ το τραγούδι είχε πάρει τις περισσότερες ψήφους από το κοινό, παρ’ όλα αυτά βγήκε δεύτερο γιατί «καταδικάστηκε» εκ των έσω.

Ποια η γνώμη σας για την Ελένη Φουρέιρα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο με το «Fuego»;

Δεν έχω ακούσει το τραγούδι. Πάντως, είναι μια ωραία κοπέλα, με καλή κίνηση, που είναι ό,τι χρειάζεται για αυτό τον θεσμό.

Έχετε ακούσει το τραγούδι της Γιάννας Τερζή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα;

Ναι και μου αρέσει.

Έχετε μετανιώσει για «ναι» που έχετε πει στη ζωή σας;

Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, κάποιες από τις επιλογές μου θα ήταν σίγουρα διαφορετικές. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην επιλογή κάποιων μαγαζιών.

Θα συνεργαζόσασταν με έναν τραγουδιστή που «πουλάει» αλλά δεν έχει φωνητικές δυνατότητες;

Όχι. Μου έχει ζητηθεί και το αρνήθηκα. Επίσης, είμαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του στίχου.

Αν δεν ασχολιόσασταν με το τραγούδι, τι θα μπορούσατε να κάνετε;

Λατρεύω τη φύση. Και σαν καλός αμπελουργός που είμαι φροντίζω να κάνω τουλάχιστον 25 γεωργικά οκτάωρα τον χρόνο. Οπότε, άνετα θα μπορούσα να ασχολούμαι με τις καλλιέργειες.

Πιστεύετε στα talent shows;

Όχι, δεν πιστεύω. Είναι περισσότερο για το φαίνεσθαι και την εμπορικότητα. Είναι shows, δεν νομίζω ότι έχουν να επιδείξουν αξιόλογες καλλιτεχνικές προτάσεις.

Τι άλλο ετοιμάζετε; Νέες συνεργασίες, καινούρια τραγούδια… τι να περιμένουμε από εσάς;

Για την ώρα ετοιμάζεται ένας δίσκος με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο σε στίχους Κωνσταντίνου Στρατή. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε το «Τέρμα τα παιχνίδια» σε στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου με ερμηνευτές τους Βασίλη Παπακωσταντίνου και Θέμη Αδαμαντίδη.

Σήμερα πώς είναι ο Χρήστος Παπαδόπουλος προσωπικά;

Τα τελευταία χρόνια ζει και συμπορεύεται με έναν μεγάλο έρωτα, από τον οποίο εμπνέεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.