Ειδησεογραφικό site

Χουλιαράκης για πολυνομοσχέδιο: Να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ πριν το Eurogroup

3.402

Σταϊκούρας: Φέρτε το επικαιροποιημένο μνημόνιο – Κουτσούκος: Να κατατεθεί το μνημόνιο μεταφρασμένο στα ελληνικά – Μπαλαούρας: Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στην αγγλική, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε – Χουλιαράκης: Η εμμονή μιας χώρας να δει αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού οδήγησε στην αναβολή εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ.

Με σύγκρουση για την εξπρές διαδικασία που επιχειρεί η κυβέρνηση να ψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο αλλά και για την επιλογή του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει την επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου στην αγγλική γλώσσα ξεκίνησε η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης επικαλέστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο eurogroup της 21ης Ιουνίου προκειμένου να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία για την αναγκαιότητα της επείγουσας διαδικασίας.


Ανοίγοντας την συζήτηση των προωθούμενων μνημονιακών είπε «Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου» και πρόσθεσε «Σκόπιμο είναι οι διατάξεις να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στο Eurogroup να συζητήσει, καταλήξει και αποφασίσει πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Επίσης σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Στο ερχόμενο Eurogroup δεν πρέπει να δοθεί σε κανένα μέλος η δυνατότητα να ζητήσει αναβολή της συζήτησης».

Εκτός αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «φωτογράφισε» την Γερμανία ως υπεύθυνη για την αναβολή εκταμίευσης της δόσης ενός δισ. ευρώ λέγοντας «η εισήγηση του ESM μαζί με την υποστήριξη άλλων ευρωπαϊκών θεσμών ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση μέχρι 15 Ιουνίου. Η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας να δει αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού οδήγησε στην αναβολή εκταμίευσης».

Σταϊκούρας: Φέρτε το επικαιροποιημένο μνημόνιο

staikouras02

Από την ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συστηματικά αποκρύπτει από το Σώμα τις επικαιροποιήσεις των μνημονίων. «Εχουμε το τρίτο μνημόνιο που δεν έχει τα νέα μέτρα για 2019-20, την αλλαγή της δανειακής σύμβασης με την συμπερίληψη του Υπερταμείου. Όλα αυτά ήρθαν με την επικαιροποίηση του μνημονίου. Φέρτε συνεπώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Κουτσούκος: Να κατατεθεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο στα ελληνικά

koutsoukos02

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε γνωμοδότηση από την επιστημονική υπηρεσία του κοινοβουλίου για την συνταγματικότητα του άρθρου 109 που παραχωρεί δημόσια περιουσία 25 δισ. ευρώ ως εγγύηση για τα δάνεια του ESM. Επίσης, κάλεσε το υπουργείο να καταθέσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Μπαλαούρας: Το μνημόνιο έχει δημοσιευτεί στην αγγλική, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε 

balaouras02

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ) είπε «είναι αστειότητες πολλά από αυτά που ακούστηκαν. Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε. Μπορείτε να πείτε ότι είναι αστοχία. Από την στιγμή που έχει δημοσιευτεί στην αγγλική δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Μέχρι την συνεδρίαση της Ολομέλειας να υπάρχει το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.