Ειδησεογραφικό site

Χώρα ανοιχτή στις επενδύσεις «πουλά» ο Τσίπρας στην Κίνα

62

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή από την υποδοχή και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί κατά τις διακυβερνητικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών στην Κίνα.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στην Κίνα σηματοδοτεί μία στροφή στην κυβερνητική πολιτική καθώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον των κινέζων για την χώρα μας, στο πλαίσιο της δικής τους στρατηγικής για την περαιτέρω οικονομική διείσδυση στην Ευρώπη που τιτλοφορείται “one belt onε road”. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στο φόρουμ ελλήνων και κινέζων επιχειρηματιών, φιλοτέχνησε προσεκτικά το προφίλ της Ελλάδας ως μίας χώρας η οποία βγαίνει από την κρίση, είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις ξένες επενδύσεις και προσφέρει ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελείς τοποθετήσεις.

Κατ αρχήν ο πρωθυπουργός θέλησε να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες που προκαλεί στους κινέζους επενδυτές το Brexit. “Ο νέος δρόμος του μεταξιού, το σημερινό one belt one road -όπως αποκαλείται η στρατηγική της Κίνας στην Ευρώπη- δεν κινδυνεύει από το Brexit αντίθετα μας ξαναφέρνει κοντά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως παρουσίασε την εικόνα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

“Η Ελλάδα σήμερα, έχοντας κλείσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, γυρίζει σελίδα…Μπαίνουμε δυναμικά σε μια νέα περίοδο ανάκαμψης και ανακτούμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας… Παράλληλα με την συμφωνία με τους εταίρους, εφαρμόζουμε ένα ριζικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας… Επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να μειώσουμε την ανεργία…Οι τράπεζες μας είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, συμμετέχουν στα προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ και προωθούν ξανά πολύτιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Στο περιβάλλον αυτό μπορούν ξεκινήσουν τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις σε υποδομές που υποχώρησαν δραματικά στα χρόνια της ύφεσης.  Αίρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και χτυπάμε τις εστίες φοροδιαφυγής ώστε να εξασφαλίζονται ισότιμοι όροι μεταχείρισης σε όσους εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία”.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Στη συνέχεια, εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη» – από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας – όπου είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στο επίκεντρο της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας Κίνας βρίσκεται η συμφωνία με την COSCO. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρέσβης της Κίνας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της Huawei, είπε ότι η δραστηριότητα της COSCO συνιστά το κεφάλι του δράκου, τώρα πρέπει να ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια και το υπόλοιπο σώμα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες ότι κατά την διάρκεια των συναντήσεων του πρωθυπουγού και της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, επισημάνθηκε ότι με την συμφωνία για το λιμάνι ανοίγει ένας νέος κύκλος διευρυμένης και αναβαθμισμένης συνεργασίας. Πρόκειται επί της ουσίας για μία  νέα ατζέντα στο τραπέζι για την επόμενη δεκαετία των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, καθώς η πρώτη ξεκίνησε με συμφωνία για εταιρική σχέση το 2006 και κλείνει με συμφωνία για ΟΛΠ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι βάση της συζήτησης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Λι Κετσιάνγκ αλλά και στις συζητήσεις των αντιπροσωπειών ήταν έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις:

-Επενδύσεις:

Συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι.
Εξέταση κινεζικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα
– Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

– Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

– Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research & Development στην Ελλάδα.

– Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση τουρισμού, απευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα.

– Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Αποφασίστηκε ακόμη να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνο-κινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτών που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής επίσημης συνάντησης των πρωθυπουργών και των δύο αντιπροσωπειών υπογράφηκαν μία σειρά συμφωνίες:

– Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

– Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

– Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

– Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Πεκίνο ολοκληρώνεται σήμερα με την επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη, την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και τέλος μετ την συνάντησή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας  Ξι Γινπίνγκ.

Στην συνέχεια η αποστολή θα αναχωρήσει για την Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών πάντα στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων και περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO, επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας, συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.