Ειδησεογραφικό site

Χειρότερο από της Αλβανίας και της Ρουάντα το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας

3.003

Νέα κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών που ευνοούν την επιχειρηματικότητα  –  Σύμφωνα με την έκθεση  Doing Business 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας,  η χώρα μας υποχώρησε στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών, πέφτοντας πέντε θέσεις χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι

Περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση Doing Business 2019, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η χώρα μας υποχώρησε στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών, πέφτοντας πέντε θέσεις χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Στον δείκτη ευκολίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας η βαθμολογία παραμένει «κολλημένη» λίγο πάνω από το 68/100.

Η κατάταξη αυτή γίνεται ακόμα πιο αποκαρδιωτική, εάν ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα πάνω από την Ινδονησία και τη Μογγολία και ότι μακράν καλύτερες επιδόσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον έχουν χώρες όπως η Κολομβία (65η θέση), η Αλβανία (63η), η Ρουάντα (29η), αλλά και τα γειτονικά Σκόπια (10η θέση). Σημειώνεται ότι στις αντίστοιχες εκθέσεις του 2014 και του 2015 η Ελλάδα είχε σκαρφαλώσει στην 58η θέση, αλλά έκτοτε διαρκώς κατρακυλά χαμηλότερα.

Η σημερινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας καλύπτει τις μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν το επιχειρείν και οι οποίες υλοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 2017 έως τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα βελτιώθηκε μόνο στη διαδικασία των οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε απλούστερη και λιγότερο κοστοβόρα. Αντιθέτως, παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση στη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου, διότι πλέον απαιτούνται επιπλέον πιστοποιητικά και χρόνος.

Τα στοιχεία του Doing Business 2019 δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα καταβάλλουν το 51,9% των κερδών τους για φόρους και εισφορές και η χώρα μας κατατάσσεται 65η στον δείκτη της πληρωμής φόρων. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στους εξής τομείς:

– Ηλεκτροδότηση: Η χώρα μας κατατάσσεται στην 79η θέση μεταξύ των 190 χωρών της έκθεσης, καθώς χρειάζονται επτά διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, για τις οποίες απαιτούνται 55 ημέρες, ενώ το κόστος φθάνει το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος

– Εξασφάλιση πιστώσεων: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, με βαθμολογία μόλις 50/100 στον δείκτη εξασφάλισης πιστώσεων

– Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στον πάτο, στην 153η θέση, με το κόστος των σχετικών διαδικασιών να φθάνει το 20% της αξίας του ακινήτου.

Η κατάταξη της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες της έκθεση έχει ως εξής:

– Έναρξη επιχείρησης: 44η θέση (από 37η πέρυσι)
– Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 39η θέση (από 58η πέρυσι)
– Ηλεκτροδότηση: 79η θέση (από 76η πέρυσι)
– Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 153η θέση (από 145η πέρυσι)
– Εξασφάλιση πιστώσεων: 99η θέση (από 90ή πέρυσι)
– Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 51η θέση (από 43η πέρυσι)
– Πληρωμή φόρων: 65η θέση (αμετάβλητη από πέρυσι)
– Διασυνοριακό εμπόριο: 31η θέση (από 29η πέρυσι)
– Επιβολή συμβάσεων: 132η θέση (από 131η πέρυσι)
– Επίλυση πτωχεύσεων: 62η θέση (από 57η πέρυσι).

Η παγκόσμια εικόνα

Την ώρα που η χώρα μας υποχωρεί σχεδόν σε όλους τους δείκτες, η έκθεση καταγράφει νέο ρεκόρ μεταρρυθμίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, στις 190 χώρες που καλύπτει το Doing Buisness 2019, υιοθετήθηκαν συνολικά 314 μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Έτσι, καταρρίπτεται το προηγούμενο ρεκόρ των 290 μεταρρυθμίσεων, το οποίο είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.