Ειδησεογραφικό site

Χαριστική βολή: Στο «σφυρί» τα σπίτια σε τιμές κάτω από την αντικειμενική

38

H κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» για εκποιήσεις ακινήτων λόγω χρεών προς το Δημόσιο σε εμπορικές τιμές, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση

Τη χαριστική βολή στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τάχιστα την τρίτη αξιολόγηση. 

Για να εξευμενίσει τους δανειστές για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί και ετοιμάζεται να εκδώσει άμεσα την υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει να εκποιούνται στην -πολύ χαμηλή- εμπορική τιμή που έχουν σήμερα τα ακίνητα που κατάσχει η εφορία για χρέη προς το Δημόσιο.

Στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση πριν από μήνες (Ν.4472/2017) προβλέφθηκε η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ώστε ως τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών που διενεργεί το Δημόσιο να τεθεί η εμπορική τιμή και όχι η αντικειμενική που ίσχυε πριν. Ωστόσο η διάταξη παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά, καθώς προβλέπεται και έκδοση απόφασης η οποία θα ορίζει τη διαδικασία υπολογισμού της εμπορικής τιμής. Η έκδοση αυτής της απόφασης παραμένει ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις των τελευταίων ημερών με τους θεσμούς η κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν τη διάταξη που ορίζει τις εμπορικές ως βάση εκκίνησης, ώστε να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην εφορία σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική. Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση -δια της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου– ομολογούσε προ δύο εβδομάδων ότι η εφορία δεν μπορεί να υπολογίσει τις πραγματικές εμπορικές αξίες γιατί δεν γίνονται συναλλαγές και μόνο από ανάγκη πωλούνται σήμερα «όσο-όσο» τα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να βγάλει σε πλειστηριασμούς ακίνητα σε τιμές χαμηλότερες και από τις αντικειμενικές που το ίδιο καθορίζει για τα ακίνητα ολόκληρης της χώρας προκειμένου να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.