Ειδησεογραφικό site

Brexit: Συναινετικό διαζύγιο τώρα θέλει η Ευρώπη

75

Ψήφισμα για ταχεία εφαρμογή του Brexit από το Ευρωκοινοβούλιο – Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – Τουσκ: Έτοιμοι ακόμα και σήμερα για Brexit – Μέρκελ: Διαβουλεύσεις μόνο με το βρετανικό αίτημα αποχώρησης – Κάμερον: Δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη – Τι θα πει ο Βρετανός πρωθυπουργός στο δείπνο με τους «27»

Συναινετικό διαζύγιο-εξπρές από τη Βρετανία φαίνεται πως θέλει η Ευρώπη, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι προσήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος που σόκαρε την Ένωση.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τούσκ τόνισε την ανάγκη να δείξουν «υπομονή» οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας παράλληλα για νέα άτυπη Σύνοδο των 27 τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να εκκινήσει την διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, και μοναδική νομική οδός, όπως τη χαρακτήρισε, και για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει «υπομονή εκεί που χρειάζεται».

Για τον Πολωνό πρόεδρο, εάν χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να εκκινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου και σήμερα, χωρίς όμως ενθουσιασμό, καθώς το σενάριο αυτό δεν είναι το ιδανικό για εμάς». Υπάρχουν «συγκεκριμένες θέσεις» αλλά δεν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου χωρίς την ειδοποίηση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Αίσθηση κάνει το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε συγγνώμη για το «προσωπικό τόνο» με τον οποίο αντιμετώπισε την υπερψήφιση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, και το παραλλήλισε με την αποχώρηση ενός πολύ αγαπητού προσώπου από το σπίτι.

«Το Brexit δεν είναι μόνο μια διαδικασία, είναι επίσης τα αισθήματα μας και οι συμβάσεις μας και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος με τα συναισθήματα αυτά», είπε ο Πολωνός Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ότι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».

Μαζί με τη συζήτηση για το Brexit θα εξεταστούν και ζητήματα μετανάστευσης όπου θα συζητηθεί ο περιορισμός των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, με τον Γ.Γ. Γιενς Στολτενπεργκ και τη Φεντερίκα να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες της Συνόδου για την αξιολόγηση της συμφωνίας του Μινσκ και πως επίσης την Τετάρτη τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσουν τη συζήτηση τους σε ένα «ανεπίσημο πλαίσιο» και θα γίνει ένας «βαθύτερος προβληματισμός για το νέο μέλλον της Ευρώπης».

Ολοκληρώνοντας ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως θα προτείνει μια νέα άτυπη συνάντηση των ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούμε».


Τι θα συζητηθεί στο δείπνο

Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ξεκινήσει η εισήγηση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας στους αρχηγούς των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, όπου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους αρχηγούς για την εσωτερική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εξόδου.

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει σήμερα τους αρχηγούς είναι η κάλυψη του κενού που αφήνει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας ως προς την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάθε εξάμηνο ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει την Προεδρία και δρα ως οργανωτής της ατζέντας του Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τη Σλοβακία, που αναλαμβάνει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα και τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αμέσως επόμενο και εγείρονται πολλά ερωτηματικά ως προς το πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει, καθώς δεν νοείται κράτος μέλος προς αποχώρηση να κρατάει τη Προεδρία της ΕΕ την ίδια στιγμή.

Παράλληλα, το ζήτημα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 αποτελεί ένα πονοκέφαλο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ζητήσει στη Μεγάλη Βρετανία να μην χρονοτριβεί, χωρίς όμως να διαθέτει κανένα μέσο πίεσης.

Η πρώτη συνάντηση των «27»

Την Τετάρτη οι «27» (πλέον) αρχηγοί θα συναντηθούν ανεπίσημα για να συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες της ψήφου του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ και να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27 κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ουσιώδης συζήτηση θα γίνει στην άτυπη Σύνοδο των «27» που ζήτησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ κατά την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη Σύνοδο αυτή θα εξεταστεί εις βάθος η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «οι αρχηγοί δεν μπορούν να δρουν σαν να μην έγινε τίποτα». Τέλος, θα εξεταστεί επίσης και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Οι δηλώσεις των ηγετών λίγο πριν την Σύνοδο


Κάμερον: Το Brexit δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, προσερχόμενος στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως «η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως θα εξηγήσει γιατί η Βρετανία αποχωρεί αλλά τόνισε πως θέλει να διαβεβαιώσει «ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εποικοδομητική».

«Η αποχώρηση δε σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αναζητήσουμε την περισσότερο κοντινή σχέση», υπογράμμισε.

Ολάντ για Brexit: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

«Οι Βρετανοί έκαναν ξεκάθαρα μια επιλογή. Θέλησαν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπάμαι για αυτή την επιλογή αλλά τη σέβομαι».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ολάντ ανέφερε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της, ενώ την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τις Βρυξέλλες για το τι προτίθεται να πράξει.

Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Τέλος, αναφερόμενος στην ευρωζώνη, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί πιο δημοκρατικά.Μέρκελ: Είναι σημαντικό η Βρετανία να μείνει φίλη της Ένωσης

Την ανάγκη να μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «φίλος και εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit, μόνο αφού η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε και τόνισε ότι «θα ακούσουμε την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξελίξεις».Τσίπρας: Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις

Για απουσία δημοκρατικού ελλείμματος, κοινωνικής συνοχής και αληλλεγγύης, μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στη σκιά του Brexit.

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε προβλέψιμη κρίση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την ανάγκη αφύπνισης του ευρωπαϊκών λαών. «Ελπίζω το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος να δουλέψει ως εγερτήριο για την ΕΕ. Είναι αναγκαίο να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να καταστήσουμε την ΕΕ πιο ελκυστική για τους πολίτες» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και άμεσες πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη και την ανεργία με δουλειές ευπρέπειας και αξιοπρέπειας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον τρόπο που διεξάγονται οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας ότι οι ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες πρέπει να αντικατασταθούν με την διαφάνεια και την δημοκρατία.

Σουλτς: Θλιβερό και επικίνδυνο το Brexit

Την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης από τις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σουλτς είπε ότι η σημερινή Σύνοδος «δεν είναι όπως όλες οι άλλες» και τόνισε πως «είναι θλιβερό και επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος».

«Η Μεγάλη Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την ΕΕ. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ στο οποίο έχει μπει», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σουλτς ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου με αμοιβαίο σεβασμό και το ταχύτερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit είπε ότι «είχαμε συζήτηση πολύ συναισθηματική».Μπέτελ: «Eίτε είμαστε παντρεμένοι, είτε υπάρχει διαζύγιο. Εδώ δεν είναι Facebook»

«Είτε είμαστε παντρεμένοι, είτε υπάρχει διαζύγιο. Εδώ δεν είναι Facebook. Δεν υπάρχει «it’s complicated»».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, προσερχόμενος την τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Λίγη ώρα έπειτα από τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Μπέτελ τόνισε πως το άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η Βρετανία «αποφάσισε για το διαζύγιο, επομένως θα υπάρξει διαζύγιο».

Σε αυστηρό τόνο δε, ο Μπέτελ πρόσθεσε: «Ο Ντέιβιντ Κάμερον πήρε ρίσκο και δείτε τώρα την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη Βρετανία».

Παράλληλα, είπε ότι επιθυμεί να μάθει ποιο είναι το σχέδιο του Κάμερον τώρα, καθώς «ζήτησε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για πολιτικούς λόγους».

Επανερχόμενος στο ζήτημα του «διαζυγίου», ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου: «Δεν είναι Facebook. Δεν υπάρχει «it’s complicated» ( δηλαδή «είναι πολύπλοκο»). Είμαστε παντρεμένοι ή υπάρχει διαζύγιο».

Γκριμπαουσκάιτε: Όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη λόγω του ευρωσκεπτικισμού που αυξάνεται

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ζήτησε ψυχραιμία σχετικά με το Brexit και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε ήρεμοι, χρειάζεται να ξανασκεφτούμε και χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι».

Στη συνέχεια η Λιθουανή πρόεδρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και ψυχραιμία. Είμαι λίγο θλιμμένη γιατί αγαπώ την Βρετανία. Πιστεύω ότι το Brexit ψυχολογικά είναι γεγονός λόγω των φιλοδοξιών των Βρετανών πολιτών. Η Βρετανία έγινε όμηρος αυτών των φιλοδοξιών».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως όλοι «μοιραζόμαστε την ευθύνη εξαιτίας του ευρωσκεπτικισμού που αυξάνεται. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες για την ασφάλειά μας γιατί η Βρετανία θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείσα σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και τι θα προκύψει αν αυτό δεν συμβεί, απάντησε: «Την καλωσορίζουμε. Καλωσορίζουμε πίσω».

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Μακροχρόνιες και δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, στις δηλώσεις του τόνισε πως η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει το συντομότερο δυνατό πώς θέλει να είναι η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και η Ένωση το ίδιο, χρειάζεται να είναι προετοιμασμένη γιατί αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ μακροχρόνιες και πολύ δύσκολες», πρόσθεσε ο Λεβέν. Στη συνέχεια, τόνισε πως η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει πολύ, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50, εξηγώντας ότι «η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν».

Όπως είπε, λοιπόν, η Βρετανία πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 «το συντομότερο δυνατό».

Σαρλ Μισέλ: Δεν μπορείς να έχεις όλα τα οφέλη της ΕΕ χωρίς να πληρώσεις ένα τίμημα

Από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο Justus Lipsius: «Δεν μπορείς να έχεις όλα τα οφέλη της ΕΕ χωρίς να πληρώσεις ένα τίμημα».

Την ίδια ώρα, όμως, ανέφερε πως «δεν μπορούμε να πιέσουμε τον Ντέιβιντ Κάμερον να ενεργοποιήσει το άρθρο 50».

Νίκολα Στέρτζον: «Θέλουμε να διατηρήσουμε την πρόσβασή μας στην κοινή αγορά

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως είναι σημαντικό ότι η φωνή της Σκωτίας ακούγεται στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την πρόσβασή μας στην κοινή αγορά», τόνισε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς όφελος της χώρας και συμπλήρωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που ψηφίσαμε για την παραμονή με τέτοια έμφαση».

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Oι συνομιλίες δεν πρέπει να γίνουν σε «εκδικητικό ύφος»

Λίγο αργότερα ο Εσθονός πρωθυπουργός, Τάαβι Ρόιβας, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να μείνουν σοκαρισμένοι για πολύ καιρό, καλώντας σε επίσπευση της διαδικασίας της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ωστόσο, επισήμανε πως οι συνομιλίες δεν πρέπει να γίνουν σε «εκδικητικό ύφος» καθώς η Βρετανία παραμένει σημαντικός εταίρος.

Τζόζεφ Μουσκάτ: Ο χρόνος για το Brexit πιέζει

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στις δηλώσεις του εξήγησε πως ο χρόνος πιέζει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50.

Βέβαια, τόνισε ότι η ενεργοποίησή του δεν είναι τόσο σοβαρό ζήτημα όσο η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, στην οποία ο κόσμος, όπως είπε, νιώθει ολοένα πιο αποξενωμένος. Επισήμανε, λοιπόν, πως «είναι καθήκον μας να δράσουμε. Αν υπάρχει μία χώρα που φεύγει από την ΕΕ επιρρίπτουμε ευθύνες σε άλλους, αν υπάρξει δεύτερη θα επιρρίψουμε ευθύνες στην ίδια. Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη να δουλέψει με καλύτερο τρόπο».

Μογκερίνι: Σήμερα πρέπει να καθοριστεί εάν η Βρετανία θέλει να μπει σε διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής: «Είτε είσαι κράτος-μέλος της ΕΕ, είτε όχι. Σήμερα θα πρέπει να καθοριστεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ή όχι να μπει σε διαπραγματεύσεις».

Ψήφισμα για ταχεία εφαρμογή του Brexit από το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.

Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού, Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

Το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ΕΚ θα επιφέρει επίσης αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η Ένωση «καλύτερη και πιο δημοκρατική» , και να »προσφέρει στους πολίτες της αυτό που προσδοκούν» , υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές. «Μπορεί κάποια κράτη μέλη να επιλέξουν να ενσωματωθούν με πιο αργό ρυθμό ή σε μικρότερη έκταση, αλλά ο πυρήνας της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αποφευχθούν λύσεις ‘κατά παραγγελία’ », αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Γιούνκερ προς Βρετανούς: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας το συντομότερο δυνατό

Nα ξεκαθαρίσει την θέση της το συντομότερο δυνατό ζήτησε από τη Μεγάλη Βρετανία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως.

Υπογραμμίζοντας το σεβασμό των Βρυξελλών στην έκβαση της κάλπης και τη λύπη για την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ (Brexit) o Γιούνκερ τόνισε «Είμαι θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα και δεν το κρύβω. Θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μαζί μας» αλλά υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα» ενώ απέκλεισε να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Η βρετανική ψήφος απέκοψε μια πλευρά μας σημείωσε ο πρόεδρος της Κομσιόν και πρόσθεσε: Πρέπει να καθησυχάσουμε όλους όσους ανησυχούν για την πορεία της ΕΕ. Πρέπει να προοδεύσουμε προς του κοινούς στόχους με μια νέα φιλοδοξία».

Δεν χρειάζεται να αλλάξουν όλα, ξεκαθάρισε. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σχέδιο για την ειρήνη και μέχρι την τελευταία πνοή μου θα παλεύω για μια ενωμένη Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτέθηκε στους ευρωβουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος UKIP. «Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία της Βρετανίας και τον τρόπο που εξέφρασε την άποψή της», είπε και καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές του UKIP απαντώντας τους: «Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ… και ως ένα βαθμό είμαι έκπληκτος που είστε εδώ. Παλεύετε για την έξοδο και ο βρετανικός λαός ψήφισε για την έξοδο. Γιατί είστε εδώ;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.