Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Να τι συνέβη σε άλλες χώρες που χρεοκόπησαν

30

Η ιστορία προηγούμενων οικονομικών κατακλυσμών έχει δείξει ότι οι αλλαγές στις αποτιμήσεις των νομισμάτων μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδες απασφάλισης που μπορούν γρήγορα αλλά όχι χωρίς πόνο να απαλύνουν την πίεση σε μια οικονομία, τονίζει το Bloomberg αναλυονας το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα εάν δεν υπάρξει συμφωνία και περιγράφοντας τι συνέβη στις άλλες χώρες που προχώρησαν σε υποτίμηση του νομίσματός τους.

Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν τις αλλαγές στις ισοτιμίες πριν και μετά από διάφορες οικονομικές εξελίξεις, όπως η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998, της Αργεντινής το 2001, τις ΗΠΑ πριν και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2012.

Στην Αργεντινή και τη Ρωσία οι χρεοκοπίες τιμώρησαν τα νομίσματά τους.

diagramma 1

Για το δολάριο, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα, ενώ το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας.

diagramma 2

Σε αυτό το διάγραμμα φαίνεται τι συνέβη στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Για τη Ρωσία και τη Αργεντινή ήταν ένα «θείο δώρο» καθώς επέτρεψαν σύντομα σε αύξηση. Η ανάκαμψη ήρθε πιο αργά στις ΗΠΑ -που αν και στο έδαφος συνέβη η μεγαλύτερη εταιρική πτώχευση, δεν χρεοκόπησε στο δημόσιο χρέος της. Και στην Ελλάδα, η ανάκαμψη άργησε να φανεί.

diagramma 3

Τα ποσοστά ανεργίας στην Αργεντινή και τη Ρωσία έδειξαν, επίσης, σαφή σημεία καμπής προς το καλύτερο, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ και την Ελλάδα υπήρξε μια αργή βελτίωση.

diagramma 4

Αυτό όμως που ξεχωρίζει την τύχη της Ελλάδας από αυτή της Αργεντινής και της Ρωσίας είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να επωφεληθεί από την τεράστια υποτίμηση πριν την έξοδο από το ευρώ, κάτι που οι αξιωματούχοι της ζώνης έχουν αποκλείσει.

«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι η στάση πληρωμών στο χρέος χωρίς να υπάρχει επακόλουθη υποτίμηση μπορεί να αγοράσει λίγο χρόνο αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα ανάπτυξης που έχε η χώρα. Εάν χρεοκοπήσει και παραμείνει στο ευρώ, η πιθανότητα της υποτίμησης δεν θα υπάρχει, άρα ούτε και η ανάκαμψη της ανάπτυξης. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό» τονίζει ο Τζορτζ Μάγκνους, ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της UBS Group AG.

Τα σχόλια είναι κλειστά.