Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Ώθηση στην ελληνική οικονομία από τη βουτιά του πετρελαίου

39

Αναπάντεχη ώθηση στις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της Νότιας Ευρώπης δίνει η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η μείωση του κόστους των καυσίμων ενισχύει τη ζήτηση.

Το πρακτορείο επισημαίνει επίσης σε δημοσίευμά του και τη βοήθεια που προσφέρει στις οικονομίες αυτές η υποτίμηση του ευρώ κατά 9,5% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 20014, η οποία καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές τους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη στην περιοχή. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία θα έχουν σαφές όφελος», δήλωσε οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, η χαμηλότερη τιμή αλλάζει τους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό της. Το πρακτορείο παραθέτει μάλιστα τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, ότι θα υπάρξουν «ριζικές αλλαγές» στον τρόπο που οι εθνικές οικονομίες θα διαχειρισθούν τους προϋπολογισμούς του 2015 και ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί το επόμενο έτος.

Το μειονέκτημα για την Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι μία χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου μπορεί να περιορίσει τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 117 δολάρια το βαρέλι, όταν η χώρα ψήφισε πριν από 3,5 χρόνια τον νέο νόμο για την εξόρυξη καυσίμων.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τα λάβει υπ’ όψιν της όλα αυτά αναφορικά με τους νέους γύρους αδειών», δήλωσε χθες ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας παραγωγής και εξόρυξης υδρογονανθράκων. «Η προσπάθεια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ενέχει εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους και απαιτεί μακροχρόνια δέσμευση από τους επενδυτές», πρόσθεσε.

Από την άλλη, η ισπανική οικονομία μπορεί να αυξήσει κατά 1% τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής της με τιμές πετρελαίου μεταξύ 80 και 90 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Η Ιταλία, που βρίσκεται για τέταρτο έτος σε ύφεση, προβλέπεται να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας με μία διατηρήσιμη μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την BNP Paribas.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την υψηλότερη αμερικανική παραγωγή πετρελαίου εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια έχουν συμβάλει σε μία μείωση της τιμής του μπρεντ πάνω από 40% από τον Ιούνιο. Οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου εντάθηκαν μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ να μειώσει το πλαφόν της ημερήσιας προσφοράς που ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια βαρέλια.

Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια ζήτησης στην Ευρώπη μπορεί να μετριάσει το αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Ο άλλος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, ο οποίος μπορεί να μετριάσει την επίδραση στην κατανάλωση, σύμφωνα με τον αναλυτή ομολόγων της τράπεζας Royal Bank of Scotland, Μάρκo Μπρανκολίνι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.