Ειδησεογραφικό site

Bloomberg : Τρίτο δάνειο διάσωσης για την Ελλάδα βλέπουν 6 στους 10 αναλυτές

46

Την ανάγκη η Ελλάδα να λάβει ένα τρίτο δάνειο διάσωσης από τη ζώνη του ευρώ διαπιστώνουν αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ενώ κάποιοι εξ αυτών θεωρούν πως η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να μπορέσει να ανακτήσει την δημοσιονομική κυριαρχία της.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από μια τετραετή «εξορία» δεν έπεισε τους οικονομολόγους ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Έτσι, 6 στους 10 οικονομολόγους που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2010, όταν έχασε την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Το πρακτορείο φιλοξενεί απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η ικανότητά της Ελλάδας να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ για μετά το 2015 δεν είναι αρκετή. Οι αναλυτές αναφλέγουν ακόμη πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να μπορέσει να ανακτήσει την δημοσιονομική της κυριαρχία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, λαμβάνοντας υπόψη πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει την εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα εξαρτηθεί υπό όρους, η Ελλάδα ούτως ή άλλως θα πρέπει να περνά τριμηνιαίες εξετάσεις για τα χρήματα του ΔΝΤ και για την ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, το Bloomberg φιλοξενεί και απόψεις αναλυτών που υπογραμμίζουν πως ένα τρίτο δάνειο θα ήταν περιττό. Σύμφωνα με αυτούς ένα μέρος του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μια έκδοση ομολόγου έως το 2015 θα αρκούσαν για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.