Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Πώς μπορούν να ανατραπούν τα σχέδια της ΕΚΤ με την επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ

26

Στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας αναφέρονται σε σημερινά δημοσιεύματα τα μεγαλύτερα δίκτυα του εξωτερικού.

To Bloomberg συνδέει τη χθεσινή συνάντηση των μελών της ΕΚΤ με το ελληνικό θέμα. Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή, ο Μάριο Ντράγκι έχει τις περισσότερες ενδείξεις από ποτέ για το ότι πρέπει να αρχίσει την ποσοτική χαλάρωση εντός του μήνα, αρκεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο, να βρει τρόπο να «τα βρει» με την Ελλάδα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε πτώση σε ετήσια βάση στις τιμές καταναλωτή για πρώτη φορά από το 2009, αλλά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που επιμένουν, δίνουν ένα ισχυρό κίνητρο στον πρόεδρο της ΕΚΤ να πάει σε αγορά κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, το χθεσινό γεύμα επισκίασαν οι νέες εντάσεις που επικρατούν στην Ελλάδα, με τις βουλευτικές εκλογές να πραγματοποιούνται τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση της ΕΚΤ, όπου θα ανακοίνωναν τις αποφάσεις για το QE. Η προοπτική ότι θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκρίνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συνιστά «απειλή», γράφει το Bloomberg, που δίνει μια νέα διάσταση στα επιχειρήματα Ντράγκι. Θέτει δε ως πρωταρχική πρόκληση για τον Ντράγκι το να πείσει τους πολέμιους της ποσοτικής χαλάρωσης, ότι δεν θα μετατραπεί σε σχέδιο διάσωσης για τα απείθαρχα κράτη.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής μάκρο της ABN Amro Bank, Nick Kounis, «η πιθανότητα περαιτέρω δράσης από την ΕΚΤ είναι ισχυρή και ο αποπληθωρισμός θα δώσει στον Ντράγκι  μια  καλή ευκαιρία να προωθήσει την ποσοτική χαλάρωση…».

Τα σχόλια είναι κλειστά.