Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Πώς η νίκη ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με κρίση ολόκληρη την Ευρώπη

28

Ύστερα από πέντε χρόνια προσπάθειας να ανακάμψει από την κρίση χρέους η Ευρωζώνη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών, τονίζει το Bloomberg με σημερινό του δημοσίευμα.

Οι ελληνικές εκλογές, η απόφαση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση και τα ελληνικά ομόλογα, η μετάδοση σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η προεδρική εκλογή στην Ιταλία αποτελούν εμπόδια, κυρίως πολιτικά που απειλούν να επιστρέψουν την ζώνη του ευρώ σε κρίση.

«Η πολιτική στην Ευρώπη είναι πολύ προβληματική παρόλο που τα οικονομικά της είναι σε καλύτερη κατάσταση. Όπου κι αν κοιτάξεις στην Ευρώπη, πολιτικά τα πράγματα δεν είναι καλά φέτος» τονίζει ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group.

«Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη προέρχεται από το κατεξοχήν προβληματικό παιδί, την Ελλάδα. Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει μια διαγραφή του ελληνικού χρέους έχει θέσει την χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές της» εξηγεί το Bloomberg.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια τέτοια κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μετάδοση, κυρίως στην Ισπανία. «Οι ισπανικές εκλογές μπορεί να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στην Ευρώπη καθώς οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς και τάσσονται υπερ των κομμάτων διαμαρτυρίας» αναφέρει η Elga Bartsch επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Morgan Stanley.

Τα σχόλια είναι κλειστά.