Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Οι Έλληνες κρύβουν τα χρήματα κάτω από τα πλακάκια του μπάνιου

35

Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες που ξεκίνησαν λίγο πριν τις εκλογές πιθανότατα έχουν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, εκτιμά το Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις τραπεζίτες. Τα 11 δισ. ευρώ μάλιστα έφυγαν μέσα στον Ιανουάριο, γεγονός που δείχνει ότι οι εντάσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις καταθέσεις.

«Οι συζητήσεις με τους δανειστές θα είναι μια μακρά διαδικασία επομένως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επιπρόσθετη πίεση στις καταθέσεις. Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στους καταθέτες» εκτιμά ο Wolfango Piccoli, διευθυντής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Οι κρυψώνες που διαλέγουν για τα χρήματα που έχουν βγάλει από τις τράπεζες ποικίλουν.

«Ένας πελάτης μιλούσε στο τηλέφωνο και είπε ότι απέσυρε από την τράπεζα 25.000 ευρώ, τα οποία έκρυψε κάτω από τα πλακάκια του μπάνιου. Ένας άλλος έβγαλε τα χρήματα και τα έκρυψε στον κήπο. Ένας άλλος τα έκρυψε σε ένα κουτί στο air condition στο μπαλκόνι του» λέει ο Γιώργος Καράβελας, οδηγός ταξί στην Αθήνα.

Αγαπημένο «καταφύγιο», για τους μεγαλύτερους κυρίως, είναι και ο χρυσός.

Σύμφωνα πάντως με έναν υπάλληλο της Εθνικής που επικαλείται το Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα, εάν κάποιος ήθελε να αποσύρει 20.000 ευρώ χωρίς προειδοποίηση η τράπεζα δεν θα μπορούσε να τον εξυπηρετήσει.

Οι εκροές καταθέσεων σημαίνουν ότι οι τράπεζες στηρίζονται ολοένα και περισσότερα στα κεφάλαια του ELA, για τα οποία χρειάζονται την έγκριση της ΕΚΤ.

«H ιστορία των ελληνικών καταθέσεων δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται »φυγή» κεφαλαίων αλλά »μαραθώνιος». Οι περισσότεροι έχουν βγάλει τα χρήματά τους και υπάρχουν λίγοι λογαριασμοί με περισσότερα από 100.000 ευρώ» τονίζει ο Ανδρέας Κούτρας, διευθυντικό στέλεχος της In Touch Capital Markets.

Τα σχόλια είναι κλειστά.