Ειδησεογραφικό site

Νέο ραντεβού της κυβέρνησης με την Τρόικα αύριο στο Παρίσι – Τι αναφέρει η Κομισιόν – Βούλτεψη: Ξεμπλοκάρει η διαδικασία

32

Μια νέα συνάντηση, εξ΄ορισμού κρίσιμη, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Τρόικας, ορίστηκε απ’ ότι μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, η Αθήνα εξετάζει πακέτο με πολλά «μέτρα-ημίμετρα», τα οποία τα αθροίζει και τα ποσοτικοποιεί για να καλύψει μέρος της διαφοράς των 2,5 δισ. ευρώ που τη χωρίζουν στο δημοσιονομικό κενό του 2015 από τους ελεγκτές. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ μάλιστα είχε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με βάση τις οδηγίες που έδωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στον Γκίκα Χαρδούβελη για τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, οι ελεγκτές έχουν λάβει γνώση του «πακέτου» με τα πολλά «μικρά μέτρα» και, παρότι δεν πείθονται, τα αξιολογούν, ζητούν λεπτομέρειες και δεν αποκλείεται να τα δεχτούν για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση που έχει βρεθεί σε τέλμα εδώ και ενάμισι μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που έχει «αμπαλάρει» η κυβέρνηση αφορούν κυρίως μέτρα λιτότητας και περικοπές σε δήμους και ΔΕΚΟ, αλλά και σε κάποιες μισθολογικές δαπάνες στο Δημόσιο.

Η ελληνική πλευρά από την άλλη, επιμένει να αρνείται να λάβει σκληρά μέτρα, όπως πιέζει η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ. Περιμένει ότι ενδεχομένως και σήμερα (το απόγευμα πιθανότατα) ή αύριο το αργότερο να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, για να διαπιστώσει αν άλλαξε στάση το ΔΝΤ, καθώς στην Ουάσιγκτον «πνέουν μένεα» με την αρνητική –όπως αυτοί θεωρούν- επιμονή της Αθήνας να μην κάνει πίσω σε περικοπές μισθών, συντάξεων και στις μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καθοριστικό για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και το Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς θα φανεί αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διάθεση να άρουν και αυτές τα εμπόδια για να επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή των ελεγκτών.

Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση πλέον είναι, να συμφωνηθεί ότι Τρόικα θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για 1-2 μέρες και να φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου) προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης ή να ετοιμάσουν μια δήλωση προόδου ως την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Έτσι θέλει να «ξεκλειδώσει» και τη διαδικασία για την συμφωνία για τη «νέα σχέση» ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει και να επικυρωθεί από δέκα εθνικά κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή αμέσως μετά –και μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου το αργότερο.

 Τι αναφέρει η Κομισιόν  

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Οικοδομώντας στις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων, μια συνάντηση ανώτερων Ελλήνων αξιωματούχων υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τους επικεφαλής των ομάδων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Παρίσι, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, για να συζητηθούν τα ζητήματα-κλειδιά για την πρόοδο της αξιολόγησης.  Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά μεταξύ τους με στόχο την ολοκλήρωση του ελέγχου και συζητώντας πώς ακολούθως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυγιαίνει τη δημοσιονομική της κατάσταση και να ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη».

Βούλτεψη: Στο Παρίσι ξεμπλοκάρει η διαδικασία

Στον στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και εν όψει του ραντεβού στο Παρίσι τόνισε πως «το σημαντικό είναι ότι αποφασίστηκε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία».

«Γίνεται μια ουσιαστική εκκίνηση με αυτήν τη συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι», είπε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα Fm και πρόσθεσε: «Αφορά ουσιαστικά την τελευταία φάση, η οποία περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του προγράμματος και τη βούληση όλων, να μπουν οι βάσεις και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στην κυβέρνηση δεν αρέσει η έκφραση «κόκκινες γραμμές», τόνισε όμως πως το όριό της είναι η ανάπτυξη. Όπως είπε, «συζητάμε έχοντας όμως ένα όριο και το όριο αυτό είναι η ανάπτυξη».

«Στόχος είναι να προλάβουμε να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ουσία είναι συγκεκριμένη: εμείς, πάμε για να την κλείσουμε τη συμφωνία, ώστε να προλάβουμε και την 8η Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, οι προθεσμίες υπάρχουν και είναι έως το τέλος του χρόνου. Αυτή είναι η δική μας βούληση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα: Κρίσιμη εβδομάδα για την Κυβέρνηση – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο – Για το τέλος της εβδομάδας μετατίθεται η επιστροφή της Τρόικας

Τα σχόλια είναι κλειστά.