Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Η επιλογή Δήμα, έκκληση Σαμαρά στις αρχές και τα πορτοφόλια των βουλευτών

42

Με την επιλογή Δήμα για πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε στην ουσία έκκληση στους Ελληνες συντηρητικούς, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αναφέρει σήμερα σε άρθρο του το Bloomberg.

Η επιλογή του 73χρονου πρώην Επιτρόπου αποτελεί μια επιλογή που βρίσκεται σε συμφωνία με τις αξίες των συντηρητικών βουλευτών και δίδεται η ευκαιρία στον Σαμαρά να παραμείνει στη θέση του.

«Τους δίνει να καταλάβουν πως σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξ αυτών θα χάσουν τη δουλειά τους εντός του Κοινοβουλίου. Άρα, οφείλουν να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης», σημειώνει ο καθηγητής Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αριστείδης Χατζής και συμπληρώνει: «Αρκετοί εξ αυτών βγήκαν βουλευτές το 2012 και ίσως να είναι και η τελευταία φορά τους».

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι αν ο Σαμαράς καταφέρει να εκλεγεί ο Δήμας, η υπάρχουσα Βουλή θα μπορέσει να διατηρηθεί μέχρι το 2016.

Και συνεχίζει το άρθρο: «Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να υπερκεράσει τον Τσίπρα επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή. Κάνοντας προεδρική εκλογή πριν επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα, αναγκάζοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν στη συνέχεια θα αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών ή όχι».

Όπως λέει και η Δάφνη Χαλικιοπούλου, λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ: «(Ο Σαμράς) λέει στον Τσίπρα ‘είτε συναινείς στην εκλογή προέδρου ή θα καταλήξεις σε μια κατάσταση κατά την οποία θα πρέπει να κάνεις μεγάλους συμβιβασμούς’».

Το άρθρο αναφέρει πως υπάρχουν δύο βασικές δεξαμενές απ’ όπου θα μπορέσει ίσως να αλιεύσει ψήφους ο Σαμαράς: Κατ’ αρχάς οι συντηρητικοί -και υπάρχουν αρκετοί εντός Βουλής- και η επιλογή Δήμα στοχεύει ακριβώς σε αυτούς.

Ως “παιδί” της ΝΔ, ο Δήμας ίσως μπορέσει να δελεάσει τους βουλευτές που άφησαν το κόμμα Σαμαρά για να γίνουν ανεξάρτητοι ή που απορροφήθηκαν από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αναφέρει η κα Χαλικιοπούλου.

Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ίως όμως να μην μπορέσει να επιβάλλει τη γραμμή του σε όλους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή Παναγιώτη Μελά (σσ. που ανακοίνωσε ήδη ότι θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα).

Το δεύτερο γκρουπ βουλευτών, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους στη Βουλή αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Όπως σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής, «αυτό ενδέχεται να είναι το κριτήριο για κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές. Να ψηφίσουν τον Δήμα για να κρατήσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο».
Πάντως, κάποιοι ανεξάρτητοι έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στον Δήμα. Η Ραχήλ Μακρή, μιλώντας στο Bloomberg, αναφέρει: «Είναι καιρός οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι βουλευτές δεν μπορούν να εκβιάζονται. Προσωπικά δεν θα ψηφίσω για τον Πρόεδρο».

Πηγή:newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.