Ειδησεογραφικό site

ΕΚΤ: Δεν αύξησε τον ELA – Μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

25

Σε «κούρεμα» των ενεχύρων που έχουν καταθέσει για τη χρηματοδότησή τους οι ελληνικές τράπεζες, προχώρησε η ΕΚΤ, η οποία ωστόσο διατήρησε αμετάβλητο το ποσό του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα αυξάνεται κατά 10%, ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν το ποσοστό αυτό ισχύει για όλα τα είδη των ενεχύρων, ή μόνο για ορισμένα από αυτά. Άλλες πληροφορίες θέλουν το μέσο κούρεμα να είναι μικρότερο και συγκεκριμένα της τάξης του 5%, ενώ όπως μετέδωσαν οι Financial Times, δύο μέλη του δ.σ της Κεντρικής Τράπεζας τάσσονταν υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων.

Το μέσο ποσοστό δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστό καθώς διαφορετικό είναι το κούρεμα για τους τίτλους του Πυλώνα ΙΙ, άλλο είναι για τα έντοκα γραμμάτια, άλλο για τα ομόλογα του Δημοσίου, άλλο για τα δάνεια κλπ. Το μέσο κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα ήταν μέχρι τώρα της τάξης του 35%. Με τη νέα απόφαση το συνολικό κούρεμα πλησιάζει το 40-45%. Πάντως όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ενέχυρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες αποφάσεις μετατίθενται για την Τετάρτη όπου και θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ.

Επίσης μία σημαντική παράμετρος είναι ότι η απόφαση της ΕΚΤ τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη.

Εάν ισχύει η πληροφορία για μέσο κούρεμα 10% στα ελληνικά ενέχυρα, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ collateral αξίας 7 – 9 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κούρεμα περιορίζει το ύψος της ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν οι τραπεζίτες σε περίπτωση που η ΕΚΤ την Τετάρτη εγκρίνει την αύξηση του ορίου του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το επιπλέον ποσό που μπορεί να αντληθεί, είναι της τάξεως των 1,5 – 2 δισ. που είναι εκ των πραγμάτων πολύ μικρό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Goldman, το συνολικό νούμερο μέχρι σήμερα ήταν 24 δισ. ευρώ αλλά για κάθε 10 μονάδες που θα μειώνεται η αξία των ενεχύρων, θα μειώνεται η αξία τους κατά 8 δισ. Συνεπώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχει υπάρξει μία πρώτη μείωση όχι τέτοια όμως που να μηδενίσει την υπόλοιπη αξία των ενεχύρων.

Δηλαδή, με τα ενέχυρα αξίας 157 δισ. που έχουν υποθηκευτεί για την εξασφάλιση της ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δυνατότητα να αυξηθεί ο ELA μέχρι περίπου τα 100 – 110 δισ. Τώρα το πλαφόν αυτό κατεβαίνει και το νούμερο είναι πλέον διψήφιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι η ακόλουθη:

Ο ELA διατηρείται αμετάβλητος στο επίπεδο που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015. Υπήρξε προσαρμογή του «κουρέματος» των ενέχυρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ELA.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015 και αφού συζήτησε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ELA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την κατάθεση συγκεκριμένων ενεχύρων. Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που τα περισσότερα ενέχυρα που χρησιμοποιούν μέσω του ELA αποτελούν collaterals τα οποία εγγυάται το ελληνικό κράτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το «κούρεμα» των ενεχύρων που κάνει δεκτά η ΤτΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής και στην διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εργαλείο διαθέτει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του».

Τα σχόλια είναι κλειστά.