Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Αν νομίζετε ότι η ελληνική κρίση θα τελειώσει σύντομα, είστε γελασμένοι

25

Ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που ζητάει από τους δανειστές προκειμένου η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, τα αποτελέσματα της συμφωνίας δεν θα είναι μακροπρόθεσμα, επισημαίνει σε σημερινό άρθρο του το Bloomberg.

«Σας έχει κουράσει το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα που παίζει η Ελλάδα με τους δανειστές; Καιρός να το συνηθίσετε.» Ξεκινώντας με αυτήν την «απαισιόδοξη» εισαγωγή  το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, το μόνο αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι πέντε ακόμη μήνες εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με αναλυτές της Nomura International Plc, η μεσογειακή χώρα χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει αυτά τα χρήματα να δοθούν στη χώρα του με τους δικούς του όρους αντί για τους όρους των χωρών που συνεισέφεραν στα δάνεια.

«Οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτό το στάδιο έχει λίγες πιθανότητες να είναι αναποτελεσματική είτε να επιλύσει οριστικά το ζήτημα, είπε στο Bloomberg ο Simon Tilford, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή μοιάζει με φαύλο κύκλο.

Το τελευταίο επεισόδιο του πενταετούς «σήριαλ» των διαπραγματεύσεων έχει επικεντρωθεί στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, το οποίο λήγει στο τέλος του Ιουνίου. Το επίμαχο ποσό ισοδυναμεί περίπου με τις αποπληρωμές ομολόγων που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Κι εδώ ακριβώς, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι το πρόβλημα των πολιτικών που αγωνίζονται να αποφύγουν τη χρεοκοπία: Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει με κάποιο τρόπο να τα βγάλει πέρα μέχρι τον Αύγουστο, αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η οικονομία βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην ύφεση και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.