Ειδησεογραφικό site

Bild: 30 δισ. από τους δανειστές στην Αθήνα, αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις

102

Για τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισ, ευρώ ή και περισσότερα προς την Ελλάδα κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη πηγές από την Γερμανία.

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα» είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος του άρθρου.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες,  που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται ευρέως στα δύο συγκυβερνώντα γερμανικά κόμματα (CDU και SPD), με το βουλευτή του CDU, Νόρμπερτ Μπράκμαν να δηλώνει στην εφημερίδα: «Φυσικά συζητάμε διαφορετικές εναλλακτικές για την Ελλάδα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τόσο το Grexit όσο και ένα τρίτο πακέτο».

Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Έκχαρντ Ρέμπεργκ, υπογραμμίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι ένα τρίτο πακέτο», προσθέτοντας πως πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

«Προϋπόθεση για ένα τρίτο πακέτο είναι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, και έπειτα από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 2,7 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ένα τρίτο πακέτο θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Bild επικαλούμενη κύκλους ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει και τις δηλώσεις Σόιμπλε στη FAZ. «Αν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, θα εξεταστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα».


Die Welt: Τι προβλέπουν τα τρία κακά και το ένα καλό σενάριο για την Ελλάδα

Τέσσερα σενάρια επεξεργάζεται η τρόικα για την Ελλάδα – τα τρία είναι άσχημα για την Αθήνα και μόνο το ένα είναι καλό , υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» με τον γερμανικό Τύπο να τα αναπαράγει.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για τις ελληνικές προτάσεις, οι νέοι συνομιλητές από την Αθήνα είναι πιο ευχάριστοι από τους συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη αλλά σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπάρχει πρόοδος, υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχο των διαπραγματεύσεων. «Αν και το κλίμα έχει βελτιωθεί, δεν έχουν γίνει βήματα για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τους φόρους», αναφέρει η «Die Welt» επισημαίνοντας ότι η Τρόικα λαμβάνει υπόψη της το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα.

«Η Ελλάδα πέρασε νόμο με τον οποίο επαναφέρει στις θέσεις τους 13 χιλιάδες απολυμένους του Δημοσίου. Αυτό αντιτίθεται στην συμφωνία μεταρρυθμίσεων με την τρόικα της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», τονίζει χαρακτηριστικά επικαλούμενη αξιωματούχο της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Κομισιόν η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η Ε.Ε εμφανίζεται πρόθυμη να επιδιώξει συμφωνία ακόμα και με λίγες μεταρρυθμίσεις, βρίσκει αντίθετες πολλές κυβερνήσεις όπως για παράδειγμα τη Γαλλία. Αλλά και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός πακέτου το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο λίγες και βολικές για τους Έλληνες μεταρρυθμίσεις. Όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα, οι θεσμοί επεξεργάζονται τρία αρνητικά σενάρια κι ένα θετικό για την χώρα μας.  Στο θετικό σενάριο, η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της παρουσιάζοντας μεταρρυθμίσεις. Καταβάλλει την αυριανή δόση στο ΔΝΤ και έως το τέλος Ιουνίου εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.