Ειδησεογραφικό site

Bild: «Μήπως οι Έλληνες δικαιούνται πραγματικά τις αποζημιώσεις;»

46

Ενώ το Βερολίνο αρνείται με κάθε τρόπο την πιθανότητα πληρωμής των αποζημιώσεων στην Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι στις επανορθώσεις δεν περιλαμβάνεται το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Την ώρα που στο σύνολό της η γερμανική κυβέρνηση με κύριους εκφραστές της τον Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δίνουν μηδενική πιθανότητα στο να πληρώσει το Βερολίνο τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα Bild διερωτάται: «Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;».

 

 

bild

Στο άρθρο γίνεται λόγος για την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει λόγο για «ηθική ευθύνη». Για τις ανάγκες της ιστορικής μνήμης, η εφημερίδα ανασύρει από το παρελθόν τη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, σύμφωνα με την οποία έκλεινε το θέμα.

Ωστόσο, στις επανορθώσεις δεν συμπεριλήφθηκε το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και ήταν ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισ. ευρώ. Εξ αυτού του λόγου απορρέει η απαίτηση της Ελλάδας και άρα η συμφωνία Αντενάουερ-Κωνσταντίνου δεν έκλεισε οριστικά το θέμα.

4w559c0.bild__1

3c0h554.bild_

Τα σχόλια είναι κλειστά.