Ειδησεογραφικό site

BBC: «Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης πρέπει να καταπιούν την περηφάνια τους»

21

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup που δεν έφερε την πολυπόθητη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, ο οικονομικός αναλυτής του BBC Ρόμπερτ Πέστον επιχειρεί να απαντήσει σε άρθρο του στο εξής ερώτημα: «Υπάρχει τρόπος να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία;»

Επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών εξακολουθεί να επιμένει για μια συμφωνία που θα λύσει διά παντός το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθιστώντας το βιώσιμο, ο Πέστον υπογραμμίζει ότι, «αν και ο Βαρουφάκης έχει αναμφίβολα δίκιο στο ότι είναι λογικό να απαλειφθεί προληπτικά η απειλή μελλοντικών χρεοκοπιών, η ευρωζώνη είναι θεσμικά ανίκανη να προσφέρει κάτι τέτοιο τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης είναι σημαντικά περιορισμένη, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διασπορά της εξουσίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και των αντίστοιχων κοινοβουλίων τους.

«Ένα χαρακτηριστικό της προβληματικής πολιτικής και οικονομικής ένωσης που ονομάζεται ευρωζώνη είναι ότι ‘δεν μπορεί να μασάει τσίχλα και να περπατά ταυτόχρονα’ και αυτήν την απογοητευτική αλήθεια πρέπει επιτέλους να την καταλάβει η Ελλάδα», τονίζει ο αρθρογράφος.

Όπως επισημαίνει ο Πέστον, η κυβέρνηση του Τσίπρα πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο κυρίως θέματα, αν θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Το πρώτο είναι η γεφύρωση της μικρής πλέον διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αναφορικά με το πόση λιτότητα απαιτείται μέχρι το 2018. Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, αυτό το κενό έχει συρρικνωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η απαίτηση των δανειστών για περικοπές στις συντάξεις. Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, «οι περαιτέρω περικοπές είναι κοινωνικά και πολιτικά ανέφικτες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και για αυτό η ελληνική πλευρά «πρέπει να βρει μια άλλη ισοδύναμη δημοσιονομικά προσφορά».

Όπως υπογραμμίζει ο Πέστον, «από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, έγινε ξεκάθαρο ότι το Eurogroup και το ΔΝΤ είναι ανοιχτά σε αξιόπιστες προσφορές μέσω των οποίων θα εξοικονομηθούν πόροι».

«Αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να βρει έστω και ένα συμβολικό και εξοικονομητικό μέτρο, είναι αρκετά σαφές πως μια συμφωνία μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα ευρώ που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία», τονίζει ο οικονομικός συντάκτης του BBC.

«Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης πρέπει να καταπιούν την υπερηφάνεια τους και να πάψουν να βλέπουν τους πιστωτές σαν μοχθηρό σκυλί του καπιταλισμού, που θέλει να κατασπαράξει και να ταπεινώσει την υπερήφανη χώρα τους. Αντίθετα, πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα ελαφρώς μπερδεμένο κουτάβι που θέλει απλά να του ρίξουν ένα κοκαλάκι», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.