Ειδησεογραφικό site

Αξιολόγηση… με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά

109

q Του Γιάννη Σιδέρη

Γιατί να βιαστούν;

Άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί οι  αξιολόγηση, παραδεχόταν χθες στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και αφού η «εύκολη» αξιολόγηση της 5ης του Δεκέμβρη,  έγινε κουραστική και επώδυνη πορεία, ξαφνικά  προέβη σε αναθεώρηση στρατηγικής. Το ζητούμενο, είπε,  δεν είναι πλέον μια συμφωνία  επί των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης – έλα ντε, τι να την κάνει –  αλλά «μία συνολική λύση για τη μετά-Μνημόνιο εποχή και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο ίδιος, παρά τη «θετική δυναμική» που διείδε, στη διαπραγμάτευση,  προσδιόρισε τις δυσκολίες και τις αιτιολόγησε , στο γεγονός ότι « λαμβάνουν μέρος πολλοί παίχτες και επίκεινται εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει συμφωνία».

Μα φυσικά δεν το έμαθε τώρα αυτό η κυβέρνηση. Γνώριζε για τις εκλογές από την εποχή που ο πρωθυπουργός προσδιόριζε την διαπραγμάτευση ως «ευκολότερη της πρώτης». Απλώς για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έκανε ανάλυση γεγονότων  μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της διαχρονικής εμμονικής προσήλωσης στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Ουσιαστικά ήλπιζε ότι η ελληνική υπόθεση, θα «ξωπεταχθεί» στα γρήγορα – και θετικά για μας – ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα κυρίαρχα πολιτικά γκρουπ, η ηγεμονία  των οποίων διακυβεύεται στις εκλογικές αναμετρήσεις του 17, ειδικά σε Γερμανία και Γαλλία.

Τι θυμίζουν όλα αυτά; Μια από τα ίδια: Τηλεγραφικά μην το κουράσουμε, τη μια φορά θα φοβούνταν μην καταρρεύσει το ευρώ αν φύγουμε, την άλλη να κάτσουν καλά γιατί θα τους γεμίσουμε τζιχαντιστές, την Τρίτη να δείξουν κατανόηση, γιατί οι πρόσφυγες επιβαρύνουν τους λιγοστούς πόρους μας, άρα να μας κόψουν χρέος, να μας βάλουν στην ποσοτική  χαλάρωση και ό,τι άλλο ευαρεστούμεθα.

Μα για να πετύχει η αποτυχημένη στρατηγική της πολιτικής διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να έχουμε δώσει δείγματα γραφής, δηλαδή έργα,  που θα μεταφράζονταν από τους Θεσμούς σε βαθμούς εμπιστοσύνης.

Τώρα τι βλέπουν;  Την  παιδιάστικη συμπεριφορά της «μη ανάληψης» της ιδιοκτησίας του μνημονίου (το οποίο φαρδιά πλατιά υπέγραψαν), τις  ιδιωτικοποιήσεις που καρκινοβατούν (Παρότι ούτως και αυτές τις ψήφισαν αλλά τις καθυστερούν, γιατί υποδύονται ρόλους αγωνιστικής θεατρικότητας), την ψήφιση νόμων, οι οποίοι δεν υλοποιούνται, την μη κατάθεση άλλων που ήταν απαραίτητοι για την εισροή πόρων (π.χ. χτύπημα λαθρεμπορίας καυσίμων), το χτύπημα της γραφειοκρατίας, την εξυγίανση της Δικαιοσύνης (το αντίθετο μάλλον επιχειρούν), κ.α.

Αργούν τόσο πολύ, που ακόμη και αν στη συνέχεια επιτύχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αυτό θα έχει ακυρωθεί εκ των προτέρων, γιατί το αντίτιμο που θα το έχουμε πλήρωσε ήδη βαρύ. (τα 6,1 δις της δόσης, τμήμα των οποίων θα πήγαινα στα ληξιπρόθεσμα του ιδιωτικού τομέα, παραμένουν μαγική εικόνα).

Χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που θα οδηγήσουν στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την πλήρη άρση capital controls.

Μα τι να την κάνουμε την άρση τους, θα αναρωτηθεί φωναχτά ο «αγωνιστής»  κυβερνητικός. Το ίδιο άλλωστε είχε υποστηρίξει και με την επιβολή τους: Δεν μας κάνουν κακό τα capital controls, αφού οι ψηφοφόροι μας δεν έχουν λεφτά στις τράπεζες ( άσε που άλλωστε είναι απεχθή εργαλεία  του παρασιτικού καπιταλισμού).

Το τελευταίο δεν ήταν μια ανοησία ενός.  Πιστεύουν όντως  ότι εκπροσωπούν το πλέον φτωχό, απόμαχο, ευάλωτο, άνεργο, νικημένο «από τον καπιταλισμό», τμήμα του λαού. Εξ ου και οι κενόλογες μεγαλοστομίες περί «ταξικής μεροληψίας».

Δεν κατανοούν – η στήλη αναρωτιέται πλέον αν μπορούν να κατανοούν – ότι αν υπάρχει ταξική μεροληψία, αυτή βαίνει εναντίον αυτών που λένε ότι υπερασπίζονται, με τη συμπεριφορά τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται και στην πορεία προσθέτονται κι άλλοι.

Και για να τελειώνουμε όπως ξεκινήσαμε, ο Τσακαλώτος θέλει – όλοι θέλουμε – «συνολική λύση για τη μετά-Μνημόνιο εποχή και τη βιωσιμότητα του χρέους», θέλει να διώξει το ΔΝΤ, και ο Σόιμπλε απαντάει: «Αν συνεχίσουμε  χωρίς τα ΔΝΤ, δημιουργούνται νέα δεδομένα και θα πρέπει να διασφαλίσουμε την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Μόνοι τους προετοίμασαν και σε αυτό την ήττα τους, που  θα είναι ήττα όλων μας.

 *Αναδημοσίευση από το Liberal.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.