Ειδησεογραφικό site

Αύριο το swap των 30 δις ευρώ – Γιατί είναι σημαντική κίνηση

45

Τα επόμενα 24ωρα και το πιθανότερο αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όπως επιβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

«Η έξοδος μπορεί να γίνει από στιγμή σε στιγμή». Αυτό είναι το μήνυμα που έχει στείλει η κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για αύριο, Τετάρτη.

Η νέα έξοδος θα γίνει μέσω της ανταλλαγής (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Αυτή τη φορά ο ΟΔΔΗΧ δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του χρέους της για να μπορεί να υποδεχτεί «κανονικούς επενδυτές» πέρα από hedge funds. Αυτό είναι το απαραίτητο «διαβατήριο» για τη μετάβαση των ελληνικών ομολόγων από την κατηγορία junk στην κατηγορία της επενδυτικής επιλογής (BBB investment grade) στην προσπάθεια για την πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Επιπρόσθετα με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται αφενός ένα δυνητικό πρόβλημα στην ΕΚΤ στην περίπτωση που αποφάσιζε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και αφετέρου οι ελληνικοί τίτλοι να μην είναι ανταγωνιστικοί με τους τίτλους άλλων χωρών με ίδια αξιολόγηση αλλά ομαλότερα και τυποποιημένα χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.