Ειδησεογραφικό site

Αβραμόπουλος: Θέλουμε στενή συνεργασία με την αυστριακή κυβέρνηση στο μεταναστευτικό

78

Οι επαφές που έγιναν με το νέο Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς κατά το παρελθόν ήταν πολύ θετικές, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση

Στη στάση της νέας αυστριακής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, αλλά και στη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

«Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την αυστριακή κυβέρνηση. Οι συζητήσεις που είχα κατά το παρελθόν με τον νέο Καγκελάριο Κουρτς ήταν πολύ θετικές» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ για το θέμα του ασύλου, σημείωσε πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει τις προτάσεις της για μια νέα κοινή μεταναστευτική πολιτική. Αναμφίβολα, κάποιες πτυχές τους  μπορούν να βελτιωθούν. Ωστόσο, στις συζητήσεις που είχαμε στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στη Σόφια, δεν υπήρξε ουσιαστική διάσταση απόψεων. Αντίθετα, όλοι συμφώνησαν ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί έως τα τέλη Ιουνίου».

Σε ερώτηση για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από χώρες όπως η Αίγυπτος ή Αλγερία, καθώς τα καθεστώτα εκεί είναι ήδη πολύ εύθραυστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι «αυτά αποτελούν εικασίες. Ωστόσο, η Ευρώπη οφείλει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Να σας θυμίσω που βρισκόμασταν πριν από δυόμιση χρόνια, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχιζαν τα σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη. Πλέον, διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πολύ πιο αποτελεσματικά, τόσο στο Αιγαίο όσο και κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου».

Για το γεγονός ότι η μείωση των αφίξεων επιτεύχθηκε “με αντίτιμο” μια συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ με την Τουρκία και για την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Τουρκία τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας και δεν έχει συμβάλει μόνο στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αλλά έχει υποδεχθεί περίπου 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο. Μέρος των υποχρεώσεων που ανέλαβε η ΕΕ είναι η παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται, επομένως, για μια συνεργασία που λειτουργεί. Ωστόσο, η περίπτωση της Λιβύης είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η κατάσταση εκεί παραμένει χαώδης. Μας προκαλούν έντονη ανησυχία οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα αυτή. Γι’ αυτό τον λόγο, παρέχουμε ιατρική περίθαλψη και προσπαθούμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, ενώ συγχρόνως συνεχίζουμε τη μάχη κατά των δικτύων διακινητών. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά σίγουρα απέχει ακόμα πολύ από να τεθεί κάτω από πλήρη έλεγχο. Το φαινόμενο της μετανάστευσης θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμη, όσο παραμένει ρευστή η κατάσταση σε αυτό το τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία έως την Ουκρανία. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου: για να βοηθήσουμε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να επιστραφούν όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, των οποίων τις προσπάθειες στηρίζει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Με ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα, το Μάλι, η Σενεγάλη, η Ακτή του Ελεφαντοστού ή η Νιγηρία, αντιμετωπίζουμε δυστυχώς προβλήματα στο πλαίσιο αυτό, διότι αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους που επιστρέφουν».

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέσα πίεσης που θα μπορούσαν να ασκηθούν προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, ο Έλληνας Επίτροπος ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα επανεξέτασης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις θεωρήσεις, και ως επόμενο βήμα, της αναπτυξιακής χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχει η Ευρώπη, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους χορηγούς αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο. Πρωτίστως όμως, η ΕΕ διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες όπως η Τυνησία και το Μαρόκο.

Σχετικά με τα ζητήματα της αναλογικής κατανομής προσφυγών, καθώς ορισμένα κράτη μέλη αρνούνται να συμμετάσχουν, και των δευτερογενών μετακινήσεων των αιτούντων άσυλο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και να διασφαλίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούν να επιλέγουν το κράτος μέλος της ΕΕ που επιθυμούν να πάνε. Με τη μεταρρύθμισή που προτείνουμε εναρμονίζονται οι παροχές των κρατών μελών, αλλά και προβλέπονται κυρώσεις για όσους πρόσφυγες δεν τηρούν τους περιορισμούς».

Τέλος σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων σε κράτη μέλη που δεν θέλουν να δέχονται πρόσφυγες, όπως η χαμηλότερη χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτησε είπε ότι «ως Ευρωπαίος και δημοκράτης, προτιμώ τον διάλογο από την αντιπαράθεση. Επιθυμία μας είναι να πείσουμε και όχι να τιμωρήσουμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.