Ειδησεογραφικό site

Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα για την ΕΕ η αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

35

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης επισκέφθηκε την έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Βαρσοβία και σημείωσε ότι η υπηρεσία θα αναλάβει πλήρως τη φύλαξη και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Βαρσοβία, επισκέφθηκε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υπήρξε από τους «αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού Φ. Λετζέρι . «Η επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις μας, υπογραμμίζει τη στήριξή του στη διεύρυνση του ρόλου μας για τη διαχείριση της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων» δήλωσε σχετικά ο κ. Λετζέρι.

Η αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «δύο από τα σενάρια της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης, προβλέπουν πως η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αναλάβει πλήρως τη φύλαξη και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με το προσωπικό του Οργανισμού και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Frontex (Situation Center) το οποίο παρέχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, έχει στη διάθεσή της νέες αρμοδιότητες και εργαλεία, όπως οι εκτιμήσεις ευπάθειας (vulnerability assessments), οι ομάδες εφεδρείας άμεσης αντίδρασης (rapid reaction pools), ο μηχανισμός καταγγελιών (complaints mechanism), ενισχυμένο προϋπολογισμό και προσωπικό.

Το 2016, η Frontex είχε συνολικό προϋπολογισμό 19,2 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε συνολικά 26 άτομα. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει στη διάθεσή της πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το προσωπικό της ανέρχεται στα 640 άτομα και μέχρι το 2020 θα έχει προϋπολογισμό ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό.

«Φέτος γιορτάζουμε 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. Πριν δύο χρόνια γιορτάσαμε 30 χρόνια από τη Συνθήκη της Σένγκεν και 10 χρόνια από την ίδρυση της Frontex. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένα τα επιτεύγματα αυτά», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος και καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «στο μέλλον, οι προκλήσεις της μετανάστευσης, του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και της απειλής της τρομοκρατίας θα γίνονται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένες και διασυνοριακές. Η απάντησή μας δεν σταματά στα εθνικά σύνορα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.