Ειδησεογραφικό site

Αβραμόπουλος: Καταστροφή αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία

41

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανάσχεση των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στις ελληνικές ακτές «λειτουργεί καλά» παρά τις επαναλαμβανόμενες απειλές των τελευταίων εβδομάδων δια στόματος τούρκων αξιωματούχων, τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Soir.

«Ακόμη και στην κορύφωση της έντασης, ούτε ένας άνθρωπος δεν διέσχισε τη θάλασσα», λέει ο επίτροπος. «Εάν αυτή η συμφωνία καταρρεύσει, θα πρόκειται για καταστροφή», προειδοποιεί.
«Θεωρώ ότι η Τουρκία θέλει πραγματικά να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της», δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος υπενθυμίζοντας ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βάλει στο τραπέζι σημαντικά αντισταθμιστικά όπως είναι η διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της καθημερινότητας των σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

«Από τη πλευρά μας, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας αντιστοιχεί ανάμεσα στο αρνητικό κλίμα και τις πολιτικές μας υποχρεώσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις δεν αφορούν μόνο την υποχρέωση της Τουρκίας να σταματήσει τη ροή των αφίξεων, υπάρχει επίσης η δική μας υποχρέωση να υποστηρίξουμε οικονομικά τα τρία εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί», λέει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.