Ειδησεογραφικό site

Άτυπο «ντιμπέιτ» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ χωρίς τη Φώφη

143

Η Φώφη Γεννηματά δεν συμμετείχε, καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν ανακηρυχθεί επισήμως

Την πολιτική τους προσέγγιση σε θέματα της Δημοκρατίας και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ανέλυσαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν «οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αρνήθηκε ευγενικά καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν ανακηρυχθεί επισήμως, δεν έχουν δηλαδή κατατεθεί ακόμα οι 5000 υπογραφές στήριξης από μέλη του κόμματος.

Η κουβέντα, με συντονιστή τον Θεόδωρο Τσέκο, κινήθηκε θεωρητικά, στην ευρύτερη θεματική της δημοκρατίας και του ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ πριν από τους υποψηφίους τοποθετήθηκαν οι συνταγματολόγοι Γιώργος Σωτηρέλης και Ξενοφώντας Κοντιάδης. «Ασφαλώς και κινδυνεύει η δημοκρατία σήμερα», είπε ο Σωτηρέλης. «Το προηγούμενο διάστημα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απέτυχαν παταγωδώς (…) Πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο ενός νέου προοδευτικού πόλου που θα συσπειρώσει όλες τις ομάδες που μπορούν και θέλουν». Από την πλευρά του, ο Κοντιάδης τόνισε πως «η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να επανεκτιμήσει τον ρόλο των συναισθημάτων, να διευρύνει την πολιτική νόηση στην χώρα των παθών. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση διολίσθηση στην δημαγωγία».

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε πως, «έχουμε πρόβλημα στην σοσιαλδημοκρατία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι αναλύσεις γύρω από τα αίτια είναι πολλές, λίγες όμως λύσεις έχουν δοθεί. Μιλάω από θέση σοσιαλδημοκρατική, προέρχομαι από την κομμουνιστική Αριστερά. Εχω πειστεί ότι ένας σοσιαλδημοκράτης θεωρεί ότι στην πολιτική του συγκρότηση το πρωτεύον είναι η δημοκρατία. Αν σεβόμαστε αυτή τη διδαχή, αρχίζουμε να παίρνουμε συγκεκριμένες θέσεις και να συνεννοούμαστε για μη δημοκρατικά φαινόμενα. Για τον Τραμπ, τον Ορμπαν και τον Μπολσονάρου και -γιατί όχι- για ορισμένες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, όπως είπε, «έχουμε καθήκον αλήθειας, εμείς οι κεντροαριστεροί και οι σοσιαλδημοκράτες, που μας ακούν οι πολίτες ζητώντας λογική και μετριοπάθεια –και, όταν δεν κυβερνάμε, ότι ο πολιτικός μας λόγος θα ήταν ουσιαστικός αν ήταν λόγος εξουσίας. Οι πολιτικές μας προτεραιότητες πρέπει να διαμορφώνονται από τις ανάγκες των πολιτών».

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε ότι, «πριν από 30 χρόνια, υπήρξε μια θεώρηση πως η ιστορία έχει τελειώσει και θα υπάρξει μια επέκταση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στον πλανήτη. Αντ΄αυτού, βλέπουμε την τελευταία δεκαετία γεγονότα που δείχνουν ότι η προφητεία έπεσε έξω. Στην χώρα μας το πιο ακραίο παράδειγμα που έδειξε τα όρια του σεβασμού των θεσμών ήταν το δημοψήφισμα του 2015. Καμία άλλη χώρα δεν δίχασε τον λαό της έτσι μέσα σε πέντε μέρες και μετά απαξίωσε την ετυμηγορία». Επιπλέον, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως, «υπάρχουν κόμματα καρτέλ στην Ελλάδα και, αν θέλουμε να τα κάνουμε ζωντανά, πρέπει να εγγυηθούμε όλοι μας ότι την επόμενη μέρα η Δημοκρατική Παράταξη θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, θα σέβεται τα μέλη της και τις διαδικασίες –όχι μέσα από συγκεντρωτισμό, αλλά διάχυση της πληροφορίας. Η οποία θα γίνει και η βάση των συναινέσεων για την επόμενη μέρα».

Ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι, «για πρώτη φορά μια δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν λήξουν οι θητείες δύο ανεξάρτητων αρχών να προτείνει τροπολογίες για να τοποθετήσει συνομιλητές της. Αιφνιδιάζει αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με καθήκον αληθείας δεν βρίσκει κριτική προς τα δεξιά».

«Πρέπει να υπάρξει αντιστροφή –και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Θα έλεγα πως την δημοκρατία πρέπει να την μετατρέψουμε σε σφίζουσα δημοκρατία, όπου δεν θα υπάρχει σύνθεση στο Κέντρο, αλλά στην πρόοδο. Δεν θα υπάρξουν φωτεινές μέρες για την πατρίδα μας αν δεν επαναδιατυπωθεί το δημοκρατικό αίτημα. Ποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα; Γιατί δεν δίνουμε την δυνατότητα στα κρίσιμα κοινωνικά θέματα για την συλλογή υπογραφών και επεμβάσεων του πολίτη σ΄αυτά τα θέματα; Χρειάζεται και εσωκομματική δημοκρατία, που δεν είναι απλή άσκηση. Πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό, να αντέχουμε την διαφωνία και όχι να απειλούμε με διαγραφές», συμπλήρωσε

Τα σχόλια είναι κλειστά.