Ειδησεογραφικό site

Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου: «Γερές βάσεις για τον Πειραιά που ονειρευόμαστε»

156


Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου
Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά

Μπορεί ο Πειραιάς να αποτελέσει πέρα από τουριστικό σταυροδρόμι της Ελλάδας τόπο προορισμού των τουριστών; Ενδεικτικό στοιχείο της επισκεψιμότητας του Δήμου από τουρίστες που κατευθύνονται στα όμορφα νησιά της χώρας είναι ότι ο Πειραιάς αποτελεί το μεγαλύτερο λιμένα της Ευρώπης και από τα πιο σημαντικά εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας! Η απελθούσα Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά, κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου μιλάει «στο Καρφί» για το νευραλγικό πόστο που της ανατέθηκε, έπειτα από την εκλογή της στις δημοτικές εκλογές του 2014, καθώς τα οικονομικά ενός Δήμου είναι το «κλειδί» για την εύρυθμη λειτουργία αυτού. Ασκεί την αυτοκριτική της για το έργο που επιτέλεσε και αποσαφηνίζει τους στόχους που έχει θέσει με την υποψηφιότητα της στις επικείμενες δημοτικές εκλογές για τον Πειραιά και τους δημότες του.

Στην Πέννυ Κροντηρά

Στο άκουσμα του Δήμου Πειραιά ποια η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό;
Η ομορφότερη πόλη του κόσμου με τεράστιες προοπτικές για ανάπτυξη.

Πως ήταν η εμπειρία σας ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πειραιά;
Κατ’ αρχήν ευχαριστώ τον Δήμαρχο που μου εμπιστεύθηκε μια τόσο απαιτητική αντιδημαρχία, η οποία, όμως σου προσφέρει πολύτιμη εμπειρία, γιατί πρέπει να ανταπεξέλθεις σε άκρως απαιτητικές και δύσκολες συνθήκες. Είναι πολλές οι αγκυλώσεις στον δημόσιο τομέα και δαιδαλώδης πολυνομία.

Ήταν δύσκολο το έργο σας;
Πολύ. Γιατί παραλάβαμε έναν δήμο με παλαιά δάνεια ύψους 130 εκατ. Ευρώ, τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις, συνεπεία των οποίων είχαν επιβληθεί κατασχέσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις… σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε.

Τελικά τα οικονομικά μπορούν να νοικοκυρευτούν;
Φυσικά και μπορούν και νομίζω ότι ο στόχος επετεύχθη σε άκρως ικανοποιητικό βαθμό, μέσα από μια έντιμη και σταθερή προσπάθεια.

Ποιους στόχους επιτύχατε σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας;
Αναχρηματοδοτήσαμε τα παλαιά δάνεια, ρυθμίσαμε την οφειλή στην εφορία, εξοφλησαμε δικαστικές αποφάσεις μέσω προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, εκσυγχρονίσαμε τις υπηρεσίες μας με τις ηλεκτρονικές εισπράξεις , προς αποφυγή ταλαιπωρίας των δημοτών, μειώσαμε 10% τα δημοτικά τέλη. Για πρώτη φορά, ο δήμος πήρε αντισταθμιστικά έσοδα άνω των 2 εκ ευρώ για την λειτουργία του ΟΛΠ, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε έργα για την πόλη και τους δημότες. Και αυτά είναι μόνο η αρχή!

Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει η ανθρώπινη πόλη που θα παρέχει συνθήκες ευζωίας στους κατοίκους;
Εξασφαλίσαμε συνολικά 111.683.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι το 2021. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει δρομολογηθεί ποτέ στην ιστορία του δήμου μας και σχεδιάζεται στρατηγικά η υλοποίηση έργων υποδομής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική και στην κοινωνική ζωή της πόλης μας.
Στο πολιτιστικό τομέα είδαμε ότι το Δημοτικό Θέατρο ήταν ενεργό με μεγάλες παραγωγές.
Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η τόνωση του πολιτισμού στην πόλη μας: αναβαθμίστηκε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, με κορυφαίες παραστάσεις και πρωταγωνιστές. Αναβαθμίστηκε το Βεάκειο Θέατρο, η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, με την έκθεση της μόνιμης συλλογής Πάνου Αραβαντινού, δημιουργήθηκε ένας νέος θεσμός εξωστρέφειας, οι «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», με την συμμετοχή των φορέων της πόλης, αναβαθμίστηκε το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά.

Ο Δήμος προσφέρει κοινωνικές παροχές στους δημότες;
Θεωρώ ότι έχουμε εργαστεί σε αυτόν τον τομέα: Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα διά βίου μάθησης, μείωση 50% των δημοτικών τελών για τους πολύτεκνους και πλήρης απαλλαγή για τους οικονομικά αδυνάμους και ΑμεΑ, πλήρης αναβάθμιση των 11 Κέντρων Αγάπης & Αλληλεγγύης, απαλλαγή από τροφεία βρεφονηπιακών σταθμών για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, επαναλειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες μέσω προγραμμάτων. Και βέβαια, να μην ξεχάσω την διανομή βασικών ειδών διατροφής ανά δεκαπενθήμερο σε 160 άπορες οικογένειες προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ποια τα αναπτυξιακά έργα που έγιναν κατά τη δική σας θητεία και ποια μένει να πραγματοποιηθούν;
Με βάση το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 80 εκ ευρώ ξεκινούν σημαντικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης. Ήδη έχει δρομολογηθεί η ανάπλαση της περιοχής του Μικρολίμανου, η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή, η εκμετάλλευση του Πύργου του Πειραιά, ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού με LED. Έγιναν αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρόμων, ανακατασκευές παιδικών χαρών, νέα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, ανακατασκευές γηπέδων και γυμναστηρίων… Είναι πολλά αυτά που θα πραγματοποιηθούν για τον Πειραιά του 2023 :Ώθηση στην οικονομία της πόλης, ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων, ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων για κάθε γειτονιά, έμφαση στην γαλάζια οικονομία και ανάπτυξη και σχεδιασμός έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των δημοτών.

Ο Πειραιάς είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στην εικόνα του;
Δημιουργήθηκε, με την υποστήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός η τουριστική ταυτότητα Destination Piraeus, η οποία έλαβε το χρυσό βραβείο στα Best City Awards. Εκπονήθηκε στρατηγικός σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης και προβολής , που εγκρίθηκε από τον ΕΟΤ. Διανεμήθηκαν 2 εκ. ενημερωτικοί οδηγοί σε τουρίστες , που αφίχθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά για την ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης μας. Πρέπει να συνεχιστεί η προβολή του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, σε παράλληλη ενίσχυση με τον συνεδριακό τουρισμό.

Ποια τα προβλήματα του Δήμου που παραμένουν;
Σίγουρα το κυκλοφοριακό. Υπήρξαν καθυστερήσεις έργων, που οφείλονται στην Κεντρική Διοίκηση, όπως του τραμ, του μετρό, της μετεγκατάστασης των δικαστηρίων του Πειραιά. Η έλλειψη ασφάλειας στην πόλη, λόγω της υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων.

Ποια η άποψη των δημοτών για το Δήμο;
Αυτό που σίγουρα προσπαθήσαμε είναι να είμαστε σε μια διαρκή επαφή με τους δημότες, να ακούμε προβλήματα και προβληματισμούς και να επιχειρούμε να βρίσκουμε λύσεις. Δεν κρατάμε μαγικό ραβδί, άλλοτε αυτό είναι εφικτό, άλλοτε δεν είναι.

Ποιο το μέλλον του Πειραιά που ονειρεύεστε και θέλετε να κάνετε πραγματικότητα εφόσον εκλεχθείτε;
Να ολοκληρωθεί η θέση του Πειραιά ως επενδυτικού προορισμού, να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής και η εικόνα της πόλης μας. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη μας είναι ήδη δρομολογημένες, τα αποτελέσματα θα είναι πιο ορατά μέσα στα επόμενα χρόνια..
Θεωρείτε ότι ο απελθών δήμαρχος και ξανά υποψήφιος για το αξίωμα κ. Γιάννης Μώραλης άνοιξε δρόμο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στον δήμο του Πειραιά;
Είναι ένας έντιμος άνθρωπος, με όραμα και αγάπη για τον Πειραιά, που διεκδίκησε, εργάστηκε πολύ και έθεσε γερές βάσεις για να αρχίσει ο Πειραιάς να αλλάζει όψη.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα «στο Καρφί» που κυκλοφόρησε στις 18 Μαΐου 2019

Τα σχόλια είναι κλειστά.