Ειδησεογραφικό site

Αθανάσιος Δρούγος: «Έρχονται μαζικά χτυπήματα σε όλο τον πλανήτη»

345

Της Πέννυς Κροντηρά

Όταν η τρομοκρατία πλανάται πάνω από την κεφαλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολίτες φοβούνται να ταξιδέψουν, αναστέλλοντας οποιαδήποτε επαγγελματικά ή τουριστικά σχέδια, το ISIS φαίνεται να έχει επιτύχει τον στόχο του, έχοντας σπείρει παντού πανικό και επιβάλλοντας τη μορφή του. Ο διεθνολόγος – στρατηγικός αναλυτής, ειδικός στα θέματα του ΝΑΤΟ, της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών κ. Αθανάσιος Δρούγος εξηγεί στο «Κ» τις ανατροπές που αναμένεται να δούμε στο ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό της ασφάλειας των χωρών υπό τον φόβο της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

Τι συνέβη με τον μηχανισμό του Βελγίου και τις 6 διαφορετικές αστυνομικές ακαδημίες;

Το Βέλγιο είναι από τη σύστασή του μια ιδιαίτερα αδύναμη χώρα, ενώ ουσιαστικά δημιουργήθηκε σε βάρος τρίτων ήτοι της Γαλλίας (Βαλλωνία) και της Ολλανδίας (Φλάνδρα). Η διοικητική του διαίρεση αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, ενώ λόγω των επιμέρους προβλημάτων και διαφορών (γλωσσικών και μη) η σύσταση κυβερνήσεων συνασπισμού στις Βρυξέλλες από τις δύο περιοχές καθυστερεί επί πολλούς μήνες. Κάθε επιμέρους τμήμα του Βελγίου έχει το δικό του αστυνομικό πλαίσιο και τη δική του αστυνομική ακαδημία (π.χ. Αμβέρσα – Μπαστόν – Λιέγη – Λουβέν – Οστάνδη κ.ά.). Μεταξύ αυτών η επικοινωνία δεν είναι καθόλου ικανοποιητική στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας κ.ά. (κάτι που οι παράνομοι το εκμεταλλεύονται). Μέσα στις Βρυξέλλες ο πολυμερισμός έχει προκαλέσει σημαντικές αδυναμίες στη λειτουργία των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, στην ανάλυση και εκτίμηση πληροφοριών, στον χειρισμό κρίσεων κ.ά. Επίσης, υστερεί πολύ το Βέλγιο σε θέματα Ισλαμικής τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα είχαμε περίπου 140 τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι από τις πιο αδύναμες χώρες της ηπείρου μας, στην οποία έχουν την έδρα τους οι κορυφαίοι Ευρω-ατλαντικοί και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Γιατί οι μετανάστες – πρόσφυγες 3-4ης γενιάς αποφασίζουν ξαφνικά να στραφούν ενάντια των χωρών που μεγάλωσαν;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτα από όλα σε μεγάλες γειτονίες της χώρας η ανεργία μεταξύ των μαροκινής καταγωγής κατοίκων στο Βέλγιο αλλά και από άλλες περιοχές της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής στις ευρωπαϊκές χώρες είναι εκρηκτική (πάνω από 30%). Οι νέοι δεν βλέπουν φως για το αύριο. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι Ισλαμιστές ιεροκήρυκες του μίσους και προωθούν τα σχέδιά τους, στρατολογώντας τους για το ΙSIS. Η παρανομία ανθεί. Επίσης, δεν έχουν καταφέρει οι νεότερες γενιές να ενταχθούν στις κοινωνίες και καταφεύγουν στη βία. Επιπλέον είναι κατά των Δυτικών λόγω των πολλών πολέμων στη Μ. Ανατολή και τα όσα έχουνε υποφέρει οι Άραβες (Ιράκ – Συρία – Υεμένη – Λίβανος – Παλαιστίνη – Λιβύη κ.ά.). Υπάρχει συσσωρευμένη αντίδραση με πολλές προεκτάσεις. Οι κοινωνίες είναι σε έξαρση…

Γιατί άλλαξε συμπεριφορά το ISIS και εξάγει βία;

Το ΙSIS το τελευταίο 10μηνο έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα. Έχει χάσει περίπου το 22% της εδαφικής του επικράτειας. Έχει χάσει το Ραμάντι στην επαρχία Ανμπάρ από τον Ιρακινό στρατό και τους Αμερικανούς. Έχει χάσει στη Συρία την πόλη Παλμύρα από τον στρατό του Άσαντ και την υποβοηθούσα τις επιχειρήσεις Ρωσική αεροπορία. Δέχεται αεροπορικά πλήγματα από την επιχείρηση INHERENT RESOLVE των ΗΠΑ και των 65 συμμάχων τους. Έχει δεχθεί επιθέσεις σε στρατηγικές του βάσεις από μη-επανδρωμένα αεροπλάνα. Έχει χάσει ηγετικά στελέχη από επιθέσεις Δυτικών κομάντος ως και Κούρδων. Συσσωρευτικά είναι αμυνόμενο. Άρα αποφάσισε να μην είναι στατικό στη Μεσοποταμία, αλλά να επεκταθεί διεθνώς.

Ποια η αλλαγή στρατηγικής του;

Η αλλαγή στρατηγικής του είναι να παγκοσμιοποιήσει τις επιθέσεις του χρησιμοποιώντας εμπειροπόλεμους τζιχαντιστές, που έχουνε επιστρέψει στις χώρες τους και διεισδύσει ανάλογα στις κοινωνίες. Πάντοτε οι τζιχαντιστές είναι μερικά βήματα μπροστά από τους διώκτες τους. Εκμεταλλεύονται τον μη-υφιστάμενο συντονισμό των ευρωπαϊκών κρατών σε πληροφορίες και αντιτρομοκρατική δράση. Επίσης έχουν στα Βαλκάνια βάσεις διοικητικής υποστήριξης. Παράλληλα από τις πιο επικίνδυνες κινήσεις τους είναι η προσέγγιση σε όπλα και υλικά μαζικής καταστροφής (χημικά – βιολογικά – πυρηνικά – ραδιολογικά). Εφαρμόζουν την τακτική της Μουμπάι με πολυπαραμετρικά, πολυστοχικά πλήγματα στην Ευρώπη και Μ. Ανατολή – Βόρεια Αφρική με σκοπό την πρόκληση μεγάλου αριθμού απωλειών ως και εντονότατου τρόμου.

Πώς βλέπετε το διεθνές σκηνικό της τρομοκρατίας; Θα πάρει διαστάσεις «τσουνάμι»;

Ναι. Η τρομοκρατία ως ασύμμετρος πόλεμος αναβαθμίζεται καθημερινά σε πολλά γεωγραφικά μέτωπα. Εκτιμώ ότι θα έχουμε σε πάρα πολλές ζώνες του πλανήτη μαζικά χτυπήματα. Μάλιστα η Ισλαμική τρομοκρατία σε Αφρική και Μ. Ανατολή – Νότια Ασία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Παράλληλα, οι τζιχαντιστές είναι πολύ καλοί σε νέες τεχνολογίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολούθηση διεθνών εξελίξεων κ.ά. Με ανησυχεί πολύ η συνεχής εμπλοκή τους στον κυβερνοχώρο και η προσπάθειά τους να πλησιάσουν κοντά σε χημικά και ραδιολογικά υλικά.

Πόσο επισφαλής είναι η Ευρώπη; Πόσο κινδυνεύει;

Η Ευρώπη κινδυνεύει αρκετά. Ήδη μέσα στα κράτη της υπάρχουν ενεργοί και λανθάνοντες πυρήνες τζιχαντιστών έτοιμοι να χτυπήσουν. Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι η αρχή. Δεν αποκλείω και στις δύο χώρες μέσα στο 2016 αρχές 2017 νέα χτυπήματα. Επίσης δεν αποκλείω επιθέσεις σε Ρωσία – Γερμανία – Ιταλία – Ολλανδία – Ισπανία – Αυστρία κ.ά. Η Ευρώπη υστερεί συγκριτικά με τις ΗΠΑ σε ζητήματα πληροφοριών, χειρισμού κρίσεων κ.ά. Συνεπώς, ήδη οι τρομοκράτες προετοιμάζουν τα νέα χτυπήματα. Το ISIS ακόμα και αν ηττηθεί ολοκληρωτικά σε Μεσοποταμία θα μπορεί να δράσει πολύ δυνατά στην Ευρώπη.

Ποια η σχέση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας με το προσφυγικό;

Ασφαλώς οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Ασφαλώς το 1,3 δισ. μουσουλμάνων δεν είναι τρομοκράτες. Όμως μέσα από τις μαζικές προσφυγικές ροές έχουν περάσει από τη χώρα μας εγκληματικά στοιχεία και τρομοκράτες. Η χώρα μας λόγω στρατηγικής θέσης είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι παράλληλα λόγω θέσης μια περιοχή που χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για τζιχαντιστές. Είναι κοντά σε Κόσοβο – Αλβανία – Σκόπια και Βόσνια, δηλαδή κράτη που έχουν στείλει άτομα στη Μεσοποταμία. Μπορεί να μην είναι στους πρώτους στόχους του Ισλαμικού μορφώματος, αλλά είναι χώρα που λόγω των πολλών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει είναι αδύναμη και προσφέρεται για επικίνδυνες προεκτάσεις… Φυσικά υστερεί στην πολιτική και τεχνοκρατική αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Άρα όλα είναι πιθανά…

Τι πρέπει να φοβόμαστε από δω και πέρα;

Αυτές οι τζιχαντικές ομάδες είναι αυτοδύναμες και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κακό. Η χώρα μας υστερεί σε αντιτρομοκρατική γνώση – Ισλαμολογία – Τζιχαντολογία κ.ά. Δεν έχουμε καλή γνώση για την αντιμετώπιση υβριδικών και ασύμμετρων απειλών. Άρα είναι πολύ πιθανό σε κάποια φάση να έχουμε πρόβλημα. Οι καταστάσεις σε Πειραιά, Ελληνικό, Ειδομένη και η Λιβανοποίηση της χώρας μας δεν μου αρέσει καθόλου. Είναι ερασιτεχνισμός και κάποια στιγμή θα το πληρώσουμε έστω και αν δεν είμαστε στους πρώτους 10-15 στόχους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.