Ειδησεογραφικό site

Ατέρμονη, καταστροφική «διαπραγμάτευση»

53

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε πως άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το πακέτο των νέων μέτρων, ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν  ως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης  Μαρτίου, ενώ πρόσθεσε πως το σύνολο της συμφωνίας που εκτός των άλλων ανοίγει το δρόμο  και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, παραμένει άγνωστο.

Η Κυβέρνηση  έχει αναγάγει σε έναν από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το λεγόμενο και QE. Τα οφέλη από πλευράς ρευστότητας δεν θα είναι σημαντικά. Ωστόσο, θα υπάρξει εξομάλυνση καθώς οι τιμές των ομολόγων θα ανεβούν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν  σε επίπεδα που ασφαλώς δεν θα παραπέμπουν σε χρεοκοπία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ένταξη στο QE θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η ΕΚΤ εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα χρειάζεται την «σφραγίδα» της ΕΚΤ στα ομόλογα της για να πείσει τις αγορές ότι απομακρύνθηκε το ρίσκο της χρεοκοπίας κάτι που θα «στρώσει το δρόμο» για την έξοδο στις αγορές. Το QE είναι απαραίτητο γιατί η Κυβέρνηση  δημιούργησε σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας. Η Κύπρος, που χρειάστηκε μόλις τρία χρόνια για να αφήσει πίσω το μνημόνιο, δεν έχει ενταχθεί στο QE γιατί η αξιολόγηση των ομολόγων της υπολείπεται κατά δύο βαθμίδες του «ορίου» που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Επειδή όμως η κυβέρνηση  πήρε πάνω της την πατρότητα του προγράμματος προσαρμογής και  ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πίεζε για την εφαρμογή του, κατάφεραν να πείσουν τις αγορές  ότι πραγματικά άφησαν πίσω τους την κρίση, χωρίς την «πιστοποίηση» της ΕΚΤ μέσω του QE. Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές και δανείζεται με χαμηλά επιτόκια γιατί έπεισε ότι έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βήματα προόδου, σε αντίθεση με την Ελληνική κυβέρνηση που βαυκαλίζεται ότι κάνει αντίσταση στην Τρόικα, παρατείνοντας το μαρτύριο των πολιτών.

Χωρίς την ανάγκη της ποσοτικής  χαλάρωσης, η Κύπρος τον Ιανουάριο δανείστηκε 100 εκατ. με έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με επιτόκιο μόλις 0,02%. Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κατά τη δημοπρασία οι προσφορές που κατατέθηκαν διαμορφώθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή τέσσερις φορές το ποσό που ζητούσε το κυπριακό δημόσιο. Στο μεταξύ εμείς ακόμη διαπραγματευόμαστε…

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.