Ειδησεογραφικό site

Αρνείται να επιστρέψει το κουαρτέτο αν δεν προχωρήσουν πλειστηριασμοί και μεταρρυθμίσεις

76

Πληροφορίες για το αν θα είναι όλα έτοιμα στις 29 Νοεμβρίου για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ζητούν από την κυβέρνηση οι θεσμοί, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα ότι μπορεί να μην επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών αν διαπιστώσουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά η εφαρμογή τους διαρκώς αναβάλλεται.

Τα μέτρα ριζικής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείωνμπαίνουν ψηλά στην ατζέντα και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς αυτή θα βάλει τις βάσεις της συμφωνίας για την Τραπεζική Ένωση που θα επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

 

«Πονοκέφαλος» Ελλάδα και Ιταλία

Αν και επισήμως δεν είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί σήμερα το ελληνικό ζήτημα, είναι σαφής η πίεση προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο από τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να προχωρήσει η Αθήνα στις μεταρρυθμίσεις, καθώς οι Ευρωπαίοι επείγονται να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα των μη εξυπηρετουμένων δανείων πρώτα στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε όλην την Ευρώπη, έχοντας κατά νου κυρίως ότι τον Μάρτιο επίκεινται εκλογές στην Ιταλία και επειδή διακατέχονται από έντονη ανησυχία για τον «μεγάλο ασθενή» που είναι οι ιταλικές τράπεζες που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποτελέσουν θρυαλλίδα προβλημάτων στην Ευρωζώνη.

Στη βάση αυτή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις στην έναρξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, που έχουν καθυστερήσει ήδη πάνω από δύο μήνες.

Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Από την άλλη η Αθήνα διεκδικεί την αναστολή για ακόμη ένα χρόνο, έως τις 31-12-2018, στην επιβολή της αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου όπου ισχύει ακόμα ο μειωμένος συντελεστής. Ζητούν επίσης την αναβολή για επιπλέον έναν χρόνο του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Πρόκειται για δύο μέτρα που περιλαμβάνονται σε εκείνα που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2018, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίσης και νέες περικοπές επιδομάτων, αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολόγηση στις μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά..

Το θέμα θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με την κυβέρνηση. Η αναβολή του φόρου υπεραξίας έχει αυξημένες πιθανότητες να επιτευχθεί, επειδή τώρα μόλις «σηκώνουν κεφάλι» ξανά οι αγοραπωλησίες ακινήτων (κυρίως από το εξωτερικό) και ως εκ τούτου η βάση επιβολής του φόρου είναι πολύ περιορισμένη –όπως και τα αναμενόμενα έσοδα για το κράτος.

Από την άλλη, αν δεν παραταθεί το ειδικό καθεστώς για νησιά όπως η Λέσβος και η Κως που, εκτός από το μεταναστευτικό κύμα, έχουν πληγεί και από τους σεισμούς του 2017, τότε από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50% και να φτάσουν  στα επίπεδα που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα (από  9% και 17% που είναι σήμερα σε 13% και 24% αντίστοιχα) επιφέροντας σαρωτικές ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.