Ειδησεογραφικό site

Απόστολος Πόντας: «Να ενώσουμε και όχι να διαλύσουμε τα κόμματα»

120

Στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Για έναν άλλο αξιακό κώδικα προτεραιοτήτων σχετικά με την πολιτική κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Απόστολος Πόντας. Αναφερόμενος στους λόγους που αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία σημειώνει ότι ήρθε ο καιρός οι κανονικοί άνθρωποι που έχουν αποδείξει με τη ζωή τους, την επιτυχία τους και την ικανότητά τους να διεκδικήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στην κεντρική πολιτική.

Σχετικά με τη μορφή που θα πάρει ο νέος φορέας, ο κ. Πόντας τάσσεται υπέρ της ώριμης και όχι της βιαστικής εξέλιξης.

-Για ποιους λόγους αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Πιστεύουμε κι εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, αλλά και οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα, ότι ήρθε ο καιρός οι κανονικοί άνθρωποι -οι άνθρωποι αυτοί που έχουν αποδείξει με τη ζωή τους, είτε πολύ είτε λιγότερο για κάποιους, την επιτυχία τους και την ικανότητά τους- να διεκδικήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στην κεντρική πολιτική και της διαχείρισης των κοινών μας προβλημάτων.

 

ΑΞΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

-Τι προτείνετε ως υποψήφιος για το αύριο του χώρου και της χώρας και τι διαφορετικό κομίζετε σε σχέση με τους συνυποψηφίους σας;

Το μέλλον της χώρας δεν είναι συνυφασμένο με το μέλλον του χώρου και της παράταξης, αλλά το μέλλον του χώρου και της παράταξης είναι απόλυτα συνυφασμένο με αυτό της χώρας. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή κατά την οποία θα θέσουμε έναν άλλο αξιακό κώδικα προτεραιοτήτων σχετικά με την πολιτική, σύμφωνα με τον οποίο το πρώτιστο και κύριο μέλημα θα είναι το καλό και η πρόοδος της χώρας. Δεν θα πρέπει να εγκλωβιζόμαστε περαιτέρω σε κομματικές, παραταξιακές ή ιδεολογικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες. Εννοείται πως ο χώρος του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αποτελεί το ικανό εκείνο θεμέλιο για τη δόμηση του μέλλοντος που μας αξίζει, καθώς θέτει στο επίκεντρο τόσο του διαλόγου όσο και της εκτελεστικής εφαρμογής της πολιτικής τον άνθρωπο και ερμηνεύει με τον πλέον σαφή και εποικοδομητικό τρόπο τις αρχές του σοσιαλισμού της ανάπτυξης και του ανθρωποκεντρικού φιλελευθερισμού.

Η δικιά μου συμμετοχή ως υποψηφίου στη διαδικασία αυτή πιστεύω πως φέρνει έναν νέο αέρα στη διαδικασία, πως διευρύνει τα όρια του ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις της παράταξης και πως ενσαρκώνει επί της ουσίας τη διακήρυξη του νέου φορέα προς την κοινωνία των ανοιχτών συνόρων. Εγώ ξέρετε, προέρχομαι από τις τάξεις της ανοιχτής κοινωνίας, δεν έχω κομματικό παρελθόν και εκφράζω ένα πλήθος πολιτών που διεκδικούν ένα πολιτικό παρόν και ένα πολιτικό μέλλον. Δεν συμμετέχω στη διαδικασία αυτή επειδή δεν έχω τίποτα να χάσω, συμμετέχω έχοντας τη συνείδηση πως αν απέχω θα χάσω τα πάντα, γιατί η συμμετοχή μας στα κοινά είναι αυτή που δικαιολογεί τις πολιτικές και κοινωνικές μας επιδιώξεις και που ολοκληρώνει και εξελίσσει την ίδια τη Δημοκρατία. Το μήνυμα της συμμετοχής μου ισοδυναμεί με ένα κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους πολίτες που θέλουν να δηλώσουν «παρών» χωρίς να συντρίβονται από κομματικούς μηχανισμούς και χωρίς να ταυτίζονται με παλαιοκομματικές πρακτικές.

-Ακούμε για Κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο. Για εσάς ποιο θα πρέπει να είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Ο νέος φορέας θα πρέπει να διακρίνεται από την όσο το δυνατόν διευρυμένη πολιτική γεωγραφία. Ούτως ή άλλως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαστέλλει τα όρια της Συμπαράταξης ώς τα όρια του δημοκρατικού τόξου. Εννοείται πως στο επίπεδο της πολιτικής πρότασης εκφράζουμε ως πολιτικό αποτύπωμα το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο, με την ίδια όμως θέρμη που ταυτιζόμαστε με τις αρχές του σοσιαλισμού της ανάπτυξης και της αριστεράς της προόδου. Σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν οι αριστερίζοντες φανφαρονισμοί και ο κυνικός φιλελευθερισμός. Πρέπει να βρούμε τους κοινούς παρονομαστές και την πλατφόρμα της πολιτικής όσμωσης που θα δημιουργήσει έναν νέο φορέα ικανό να εκφράσει τη μεγάλη παράταξη της προόδου, που θα έχει ως ταυτότητα τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη με δημοκρατικό πρόσημο.

ΟΧΙ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 

-Πολύς λόγος γίνεται και πολλές διαφωνίες εκφράζονται για τη μορφή που θα πάρει ο νέος φορέας. Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα;

Τάσσομαι υπέρ της ώριμης εξέλιξης και όχι της βιαστικής εξέλιξης. Σκοπός είναι να ενώσουμε κόμματα και όχι να διαλύσουμε κόμματα. Δεν πρέπει να σκηνοθετήσουμε τις εξελίξεις, αλλά να ακολουθήσουμε το ρεαλιστικό εκείνο σενάριο που η κοινωνία αποδέχεται. Ως εκ τούτου πιστεύω πως ο απώτερος στόχος μας θα πρέπει να είναι ο ενιαίος φορέας, αλλά το ρεαλιστικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από ένας πολυκομματικός φορέας.

-Αν η ΝΔ στις εκλογές είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, ο νέος φορέας θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί της ή να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες με απλή αναλογική;

Η οποιαδήποτε διακυβερνητική συμμαχία θα πρέπει να γίνει μόνο υπό το πρίσμα μιας προγραμματικής σύγκλησης και όχι μιας αναγκαστικής συνύπαρξης και όντας φοβικοί απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν θα πρέπει με το ζόρι να ενδυθούμε τη συντηρητική κάπα της Δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας, παρά μόνο να συμμετάσχουμε σε όποια κυβερνητική σύνθεση εφόσον αποδεχθούν το δικό μας πολιτικό αφήγημα και τις προτάσεις που εμείς προτείνουμε και εν πολλοίς έχει ήδη θέσει στον πολιτικό διάλογο η ΔΗΣΥ. Οι εκλογές στη Δημοκρατία δεν αποτελούν ποτέ μέρος μιας απειλής, αλλά κομμάτι της λύσης. Δεν πρέπει η κρίση που βιώνουμε να μας φτάσει στο σημείο να διαρρήξουμε τα όρια της λογικής και να φοβούμαστε τις εκλογές αντί να τις σεβόμαστε ως τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.