Ειδησεογραφικό site

Απολογία Ξυδάκη στην ΕΡΤ: Υπερβολικός και ακραίος ο χαρακτηρισμός τριτοκοσμική

59

Ολοκλήρωσε τη δήλωση μετανοίας με τη φράση «τιμώ και αγαπώ την ΕΡΤ» – Απέδωσε την κριτική σε ένα… βίντεο του youtube που είδε σε ενημερωτική εκπομπή – Δυσφορία και στο Μαξίμου

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά» με αυτή τη φράση υποδέχθηκε τον Νίκο Ξυδάκη στο στούντιο της ΕΡΤ ο παρουσιαστής της πρωινής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης. «Τριτοκοσμική ΕΡΤ, δεν διάβασα άλλο» προσέθεσε.

«Εκεί βρίσκεται η απάντηση» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να παρουσιάσει το πλαίσιο της συζήτησης στην οποία συμμετείχε στο 2ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

«Είδα ένα βίντεο από το youtube στην ΕΡΤ και εκεί είπα (την επίμαχη φράση, τραγική)» δικαιολογήθηκε. «Ο χαρακτηρισμός (τριτοκοσμική) μπορεί να είναι υπερβολικός» συνέχισε. λίγο αργότερα προσέθεσε και τον χαρακτηρισμό «ακραία».

Αποδέχθηκε, πάντως, λάθη στον νόμο επαναλειτουργίας της, καθώς δουλεύει σαν δημόσια υπηρεσία Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9πμ μέχρι τις 5μμ. Στα επόμενα λεπτά της παρουσίας του στο στούντιο της ΕΡΤ αποδέχθηκε σχεδόν στωικά τη βροχή των επικριτικών ερωτημάτων.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και το συνηθίζουν τα κυβερνητικά στελέχη πέρασε στην «αντεπίθεση» κατηγορώντας τους δημοσιογράφους πως… κάνουν δημοσιογραφία της μίας λέξης.

Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε και το παράπονό του γιατί δεν του ζήτησε κανείς εξηγήσεις πριν δεχθεί επιθέσεις. «Και με τον Διονύση Τσακνή μίλησα αφού είχε βγάλει την ανακοίνωση» αποκάλυψε.

«Την ΕΡΤ την τιμώ και την αγαπώ» κατέληξε και η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με το πλάνο του πρώην υπουργού να βγάζει βιαστικά το μικρόφωνο.

Η απολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ζητήθηκε από τον Διονύση Τσακνή στο πλαίσιο του πολέμου που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις του για την κατάσταση στην ΕΡΤ.

Ειδικά ο χαρακτηρισμός «τριτοκοσμική» έφθασε μέχρι το περιβάλλον του πρωθυπουργού, στελέχη του οποίου πήραν το μέρος της δημόσιας τηλεόρασης. Στο πλαίσιο αυτό, από το Ραδιομέγαρο έγινε γνωστό πως ο κ. Ξυδάκης θα εμφανιστεί τη Δευτέρα στην πρωινή εκπομπή «για να εξηγήσει τι ήθελε να πει».

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία», είπε ο Νίκος Ξυδάκης στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Επιπλέον, χαρακτήρισε το σύνολο των δημοσιογράφων «εξευτελισμένους και μισογύνηδες».

Ακολούθησε η απάντηση από τον Διονύση Τσακνή:

«Δεν απάντησα χτες στη δήλωσή σου περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ, περιμένοντας σήμερα, μια διορθωτική δήλωση συγγνώμης εκ μέρους σου. Δεν το έκανες! Όπως καλά γνωρίζεις, οι εποπτεύοντες την ΕΡΤ υπουργοί, είναι τρεις: Ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο υπουργός Πολιτισμού. Υπήρξες υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου λοιπόν στην περίπτωση αυτής της … κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση.

Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην ΕΡΤ. Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της… κατρακύλας της ΕΡΤ ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής «εκτροπής».

Προς τι λοιπόν η τόσο συχνή παρουσία σου, ως εκπροσώπου του «Πρώτου Κόσμου», στα τηλεοπτικά πάνελ αυτού του τριτοκοσμικού καναλιού; Ρητορικό το ερώτημα. Δεν περιμένω απάντηση».

Με αφορμή μάλιστα την κριτική του Μακάριου Λαζαρίδη, ο πρόεδρος της ΕΡΤ κατέληξε: «Μακάριος – Νίκος, σημειώσατε χι. Στο πιο ποιητικό θα έλεγα: Μακάριος ο Νίκος εν τη αφελεία αυτού»!

Στην κόντρα ενεπλάκη και η ΝΔ, που δήλωσε δικαιωμένη για την κριτική που ασκεί στην ΕΡΤ. Ο κ. Ξυδάκης πάντως κάλεσε την Πειραιώς να αναλογιστεί τις ευθύνες της για τη δημόσια τηλεόραση και ο κύκλος των δηλώσεων έκλεισε με την αξιωματική αντιπολίτευση να υπογραμμίσει ότι «τα λέει σε εμάς για να τα ακούσει ο Τσακνής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.