Ειδησεογραφικό site

Αποκαλύψεις Τσίπρα για τις Πρέσπες: Μια εβδομάδα πριν από τη Συμφωνία κατεβάσαμε τα μολύβια

46

Για τη στιγμή που παραλίγο να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε αυτή, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Σκόπια.
Ο κ. Τσίπρας ταξίδεψε στη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη, προκειμένου να μετάσχει σε ημερίδα για τα Βαλκάνια και είχε συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι alsat, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε έγκλημα ότι από την αρχή δεν υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για το ονοματολογικό
«Εγκλημα θα ήταν αν μας δινόταν η ευκαιρία έπειτα από 25 χρόνια, και εγώ μαζί με τον Ζόραν, αντί να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, να λύσουμε το πρόβλημα, την πετούσαμε στα σκουπίδια. Και θα ήταν έγκλημα διότι θα βυθίζαμε τη Βόρεια Μακεδονία στην πολιτική αστάθεια, πράγμα το οποίο θα πυροδοτούσε εξελίξεις αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που όλοι γνωρίζουμε πόσο εύθραυστη περιοχή είναι. Συνεπώς, αντιθέτως, δεν πιστεύω ότι επιστρέφω στον τόπο του εγκλήματος, αλλά επιστρέφω στον τόπο όπου καταφέραμε να βρούμε κοινό τόπο και να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας εγκληματικές πολιτικές», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Υπήρξε στιγμή που σηκώσαμε τα μολύβια
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών και αποκάλυψε μια στιγμή που οι συζητήσεις έφτασαν σε αδιέξοδο και ο ίδιος πίστεψε ότι δεν θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.
«Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Μπορεί κάποιος τρίτος να το βλέπει εύκολο, διότι πολλοί λένε “μα εντάξει δεν κάνατε και πολύ μεγάλα βήματα, διότι ένα όνομα είχατε να βρείτε”, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από το όνομα υπήρχαν πάρα πολλές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν», είπε ο κ. Τσίπρας
«Δεν ήταν εύκολο, όμως, να βρούμε συναίνεση σε όλα τα κεφάλαια της Συμφωνίας. Πράγματι υπήρξε μια στιγμή, ένα Σαββατοκύριακο πριν την τελική συμφωνία, που σηκώσαμε τα μολύβια. Και εγώ και ο Ζόραν, και ο Νίκος ο Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ είπαν ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Επικράτησε η λογική. Αυτό ήτανε λίγες ημέρες πριν καταλήξουμε στην τελική συμφωνία, ήταν στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Και στο τέλος της διαδρομής πάντοτε υπάρχει κούραση. Πάντοτε η κάθε μια πλευρά νιώθει ότι έχει εξαντλήσει τις κόκκινες γραμμές της και τις δυνατότητές της. Μια βδομάδα σχεδόν πριν γίνει το τηλεφώνημα από την πλευρά του Ζόραν που καταλήξαμε με κάποιες επιμέρους διορθώσεις και με κάποιες, αν θέλετε, υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, μια βδομάδα πριν είχαμε σηκώσει τα μολύβια και είχα κι εγώ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε διπλωματικό πεδίο στο μέλλον, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, γιατί «δεν είναι μια Συμφωνία, η οποία ταπεινώνει κάποιον και δικαιώνει κάποιον άλλον. Είναι μία Συμφωνία με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, αλλά και με ουσιαστική βούληση και των δύο πλευρών να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε λύσεις, δίνοντας προοπτική για τους λαούς μας»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών επηρέασε τις εκλογές»
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε επίδραση στο αποτέλεσμα των εκλογών. «Το γνώριζα από την πρώτη στιγμή όταν ανέλαβα την δύσκολη αυτή απόφαση να κάνω πράξη αυτά που πίστευα εγώ, αυτό που πίστευα και πιστεύω ότι ήταν σωστό για την χώρα μου και την περιοχή, για τους λαούς μας. Ήξερα ότι θα αναλάβω πολιτικό κόστος, κυρίως γιατί ήξερα ότι στο εσωτερικό πολλές πολιτικές δυνάμεις και η αντιπολίτευση τότε θα κινηθούν με κριτήριο, όχι την αλήθεια, αλλά το πολιτικό κέρδος από την άλλη πλευρά. Δεν το μετανιώνω όμως αυτό. Και δεν το μετανιώνω διότι πιστεύω ότι σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που είναι ωφέλιμο για τον λαό, ωφέλιμο για την χώρα. Το πολιτικό κέρδος ή το πολιτικό κόστος, στις μέρες μας ιδίως, είναι κάτι πρόσκαιρο, έρχεται και παρέρχεται. Όταν είσαι σταθερός στις αρχές και στις αξίες σου, αυτό κάποια στιγμή εκτιμάται και κυρίως όταν καταφέρνεις πράγματα που μένουν στην ιστορία. Και η συμφωνία αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας για Νόμπελ: Δεν χρειαζόμαστε επιβράβευση
Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να δοθεί στον ίδιο και τον Ζόραν Ζάεφ το Νόμπελ Ειρήνης, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι πρόκειται για πολύ τιμητική πρόταση, αλλά, συμπλήρωσε: «εμείς ως πρόσωπα δεν χρειαζόμαστε κάποιο βραβείο ή κάποιου τέτοιου είδους κίνητρο για να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό για τους λαούς μας. Συνεπώς αν χρειάζεται μια επιβράβευση, η επιβράβευση πρέπει να είναι απέναντι στους λαούς μας, που πρέπει από εδώ και μπρος να δουλέψουν για να μάθουν να αγωνιούν ο ένας για το καλό του άλλου, να ζουν ειρηνικά και να παλέψουν σε μια δύσκολη περιοχή για την κοινή πρόοδο»

Τα σχόλια είναι κλειστά.