Ειδησεογραφικό site

Από σήμερα οι… απώλειες για τους συνταξιούχους – Δεύτερη ψυχρολουσία τον επόμενο μήνα

41

Πικρό ποτήρι για 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και 284.000 συνταξιούχους του δημοσίου με τη μείωση του μερίσματος

Tην πρώτη πικρή γεύση από τις περικοπές του τελευταίου μνημονίου θα πάρουν σήμερα, Τετάρτη, (κάποιοι πήραν και από το απόγευμα της Τρίτης) 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και 284.000 συνταξιούχοι του δημοσίου με τη μείωση του μερίσματος. Στους λογαριασμούς δεν θα πιστωθούν σήμερα οι επικουρικές συντάξεις. Η καταβολή των επικουρικών στο εξής θα γίνεται την 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα -και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγούμενου.

Την αλλαγή αποφάσισαν η διοίκηση του ΕΤΕΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε λόγω της προκαταβολής των συντάξεων και της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ετεροχρονισμός αυτός υποχρέωνε το Ταμείο να ρευστοποιεί μερίδια από το Κοινό Κεφάλαιο γράφοντας ζημίες. Μετά την αλλαγή της ημερομηνίας των πληρωμών, οι επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου και όχι στα τέλη Ιουνίου.

Σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η «ψυχρολουσία» της περικοπής των επικουρικών για 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω.

Μείωση μερισμάτων των συνταξιούχων του δημοσίου: Μια δυσάρεστη έκπληξη, που αναμένεται να «επιδεινωθεί» τον Σεπτέμβριο, αναμένει τις 284.000 συνταξιούχους που θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Η πλειοψηφία των 284.000 δικαιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα δει τα μερίσματα μειωμένα κατά 44%, που σημαίνει ότι οι αποδοχές θα μειωθούν από 66 έως 88 ευρώ το μήνα. Η ακραία μείωση της τάξης του 63% αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν μικρό αριθμό δικαιούχων που δεν ξεπερνούν τα 200 άτομα, κυρίως δικηγόροι που λάμβαναν μέρισμα κοντά στα 500 ευρώ τον μήνα. Στο εξής σε αυτές τις περιπτώσεις το μέρισμα θα υποχωρήσει στα 185 ευρώ (μείωση κατά 315 ευρώ τον μήνα). Το Σεπτέμβριο η επιδείνωση να είναι εντονότερη καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΜΤΠΥ, το έλλειμμά του για το τρέχον έτος εκτιμάται σε 286 εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει νέο τρόπο υπολογισμού του μηνιαίου μερίσματος για όλους τους μερισματούχους του ΜΤΠΥ.

Κατάργηση του ΕΚΑΣ: Δραματικές μειώσεις είδαν ήδη και 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (μόνο οι 122.000 προέρχονται από το ΙΚΑ) με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιούνιος – Δεκέμβριος 2016.

Περικοπές επικουρικών: Από τη σύνταξη του Αυγούστου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι μειωμένες επικουρικές για τους δικαιούχους με εισόδημα άνω των 1300 ευρώ το μήνα. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Μειώσεις στις συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων: Από τον ερχόμενο μήνα θα μειωθούν δραματικά και οι συντάξεις 11.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλων που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή έχουν λάβει την τελική κύρια και επικουρική τους σύνταξη. Οι περικοπές αναμένεται να πρωτοεμφανιστούν με τις συντάξεις Αυγούστου (θα υπάρξουν έτσι αναδρομικά 2 μηνών). Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας κάνει λόγο για «κούρεμα» των συντάξεων από 1η Ιουνίου πάνω από 30% για τους 11.000 συνταξιούχους της Εμπορικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Αττικής. Η εν λόγω περικοπή που θα γίνει μέσω επαναϋπολογισμού με χαμηλότερο συντελεστή, «κουμπώνει»πάνω σε μειώσεις 35% που επιβλήθηκαν την περίοδο 2010 – 2013.

Για παράδειγμα: έγγαμη τραπεζοϋπάλληλος με 3 παιδιά, απόφοιτη Λυκείου και με συντάξιμες αποδοχές 1645 ευρώ, παίρνει σήμερα σύνταξη 1.205 ευρώ και από 1η Ιουνίου πέφτει στα 1055 ευρώ (διαφορά 149 ευρώ). Έγγαμη, απόφοιτη ΑΕΙ με ένα παιδί και συντάξιμες αποδοχές 1806 ευρώ παίρνει σύνταξη 1164 ευρώ και θα πέσει στα 828 ευρώ (χάνει 335 ευρώ).

Τα σχόλια είναι κλειστά.