Ειδησεογραφικό site

Απίστευτοι διάλογοι Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

89

Με αναφορές στη Νεολαία Λαμπράκη, τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» και το «Άξιον Εστί» του Ελύτη διανθίστηκε η χθεσινή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν ένα κείμενο για υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές και μίλησε για «Νεολαία Λαμπράκη».

«Πιστεύοντας στην καλλιέργεια άμιλλας και πνεύματος, συστηματικής δουλειάς για το άριστα, καθιερώνεται μία σειρά βραβείων για μαθητές με βαθμό όχι κάτω του 18,5 και για αριστεύσαντες σπουδαστές ανώτατων σχολών. Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση νέων για τους οποίους το αιέν αριστεύειν δεν θα είναι κενός λόγος, αλλά υποχρέωση προς το Έθνος και τον εαυτό τους, προσφορά στην Παιδεία και στην Ελλάδα της Δημοκρατίας», ήταν το κείμενο που διάβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της ομιλίας του, λέγοντας ότι πρόκειται περί κειμένου της Νεολαίας Λαμπράκη (η μεγαλύτερη οργάνωση Νεολαίας της Αριστεράς, με πρώτο πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη, το 1965), με το οποίο «καλούσε τους νέους να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για περισσότερες και ποιοτικότερες σπουδές» [πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα].

«Στην Επιτροπή Απονομής των Υποτροφιών ήταν τότε η εμβληματική αριστερή παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, ο λογοτέχνης Γιώργος Βαλέτας. Εάν δεν συμφωνείτε με εμάς, τουλάχιστον συμφωνήστε μαζί τους. Με τις εμβληματικές προσωπικότητες μιας άλλης αριστεράς, με την οποία δεν έχετε καμία σχέση. Έστω και την τελευταία στιγμή, να αλλάξετε ρότα για την Παιδεία και το νομοσχέδιο, να τους ακούσετε και να το ψηφίσετε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Θράσος να κάνετε αναφορά στη Νεολαία Λαμπράκη
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νεολαία Λαμπράκη εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διχαστική τοποθέτηση, συνέχισε: «Αναφέρθηκε στα παιδιά της Νεολαίας Λαμπράκη εκείνης της εποχής, που τότε το πολιτικό και κοινωνικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο τούς ονόμαζε «αλήτες με τα πρησμένα πόδια», όπως τώρα εσείς «αλήτες» ονομάζετε τους νέους ανθρώπους που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο στη ζωή τους. […] Το θράσος το έχετε εσείς μετά από αυτήν εδώ την παρέμβαση να κάνετε αναφορά στη Νεολαία Λαμπράκη και στους αγώνες της Αριστεράς για ελευθερία, δημοκρατία και για παιδεία σε αυτό τον τόπο, τους μεγάλους αγώνες και τις μεγάλες παρακαταθήκες για το 15% για την Παιδεία, από το «Προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία» μέχρι τους σημερινούς μεγάλους αγώνες της εποχής μας, που η δική σας παράταξη σε όλους αυτούς τους αγώνες ήταν απέναντι».

Μητσοτάκης: Μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες ανιστόρητες αναφορές από το βήμα της Βουλής
Ο πρωθυπουργός επανήλθε στη δευτερολογία του και ειρωνεύτηκε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναφορά του στους «νέους με τα πρησμένα πόδια».

«Ενοχληθήκατε, κατάλαβα, κ. Τσίπρα, από την αναφορά την οποία έκανα στη Νεολαία Λαμπράκη. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι κάποια από τα συνθήματα εκείνων των ημερών, «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στους αγώνες», δεν σας εκφράζουν πια πολιτικά. Και επισήμανα το γεγονός ότι μία άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο, ο οποίος δεν συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα. Εσείς, προφανώς, δεν εκφράζεστε πια από αυτήν την άποψη, εξού και επιμένετε να πυροβολείτε συστηματικά και ιδεολογικά την έννοια της αριστείας. Αυτή, λοιπόν, τη διαφορά επεσήμανα στην τοποθέτησή μου.

Μου έκανε, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι αναφερθήκατε στους «αλήτες με τα πρησμένα πόδια», αναφερόμενος στη Νεολαία Λαμπράκη. Προφανώς κάνατε την παράφραση από το Άξιον Εστί, «νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες». Ο Ελύτης το έγραψε αυτό για τους νέους της Κατοχής, όχι για τους νέους της Νεολαίας Λαμπράκη. Πέσατε λίγες δεκαετίες έξω. Αλλά δεν πειράζει, μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες ανιστόρητες αναφορές από το βήμα της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά και καυστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.