Ειδησεογραφικό site

Απαξιώνοντας την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

48

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να βοηθήσει τους πολίτες σε αυτήν  την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία,  θα έκανε κάποια προσπάθεια με τη λήψη περιορισμένων έστω μέτρων για να επανεκκινήσει την αγορά ακινήτων.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα είναι πολύ υψηλό και τυχόν αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων θα βοηθούσε αρκετούς πολίτες είτε να αποκτήσουν κάποια επιπλέον εισοδήματα από ενοίκια, είτε να απαλλαγούν από περιουσιακά στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή τους οικονομική κατάσταση και να μειώσουν έτσι τα χρέη τους.

Πριν το ευρώ οι επενδύσεις των ελλήνων ήταν στον τομέα των ακινήτων και  για αυτό οι ιδιοκτήτες τιμωρήθηκαν με την επιβολή εξοντωτικής φορολογίας. Με πλασματικές τιμές, εκτός αγοράς και προσδιορισμένες από την εφορία, τα 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες καλούνται να αποδίδουν 3,3 δις. ευρώ μέσω του  ΕΝΦΙΑ. Ο συγκεκριμένος φόρος είναι η βασική, αλλά όχι και η μοναδική αιτία για την καθίζηση της αγοράς ακινήτων.

Οι αποποιήσεις κληρονομιών είναι ενδεικτικές της απαξίωσης των ακινήτων. Το 2013 ήταν 29.199, το 2014 έφθασαν 41.388, το 2015 45.628, ενώ πέρυσι 54.422 και φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα παρουσιάσει περαιτέρω σημαντική αύξηση. Ο ΕΝΦΙΑ έχει αποδειχθεί ο πιο επιτυχημένος εισπρακτικά φόρος και η κυβέρνηση  στην υπερήφανη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν προτείνει μια πειστική εισπρακτικά αναδιάρθρωση  των φορολογικών μέτρων ώστε να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και  να «ζεστάνει» την αγορά ακινήτων, βοηθώντας έτσι τους ιδιοκτήτες.

Η αδιαφορία για τους κατόχους ακινήτων αποτυπώνεται και στην γραφειοκρατία που δημιουργήθηκε προκειμένου να εισπράττει  το κράτος. Πρόσφατα η Ελλάδα κατατάχθηκε  στην ίδια θέση με την Ουγκάντα γιατί το κράτος απαιτεί  κατά μέσο όρο 10 δικαιολογητικά για κάθε πράξη συναλλαγής ακινήτων,  ενώ συνολικά υφίστανται 22 διαφορετικά δικαιολογητικά τα οποία  ζητούνται ανάλογα με τη συναλλαγή (κληρονομιά, πώληση κλπ)  Και φυσικά όταν συζητούμε για ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρόκειται για έχοντες και κατέχοντες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των ιδιοκτητών, μόνον 114.000 πολίτες έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική (δηλαδή πλασματικά αποτιμημένη από την εφορία ) αξία άνω των 500.000 ευρώ. Δεν αρκεί ο κ. Τσακαλώτος να μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζόρισε τη μεσαία τάξη. Ας πάρουν στο υπουργείο Οικονομικών  και μια απόφαση για μείωση φόρων ή γραφειοκρατίας. 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.