Ειδησεογραφικό site

Αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας με τις πιέσεις των δανειστών και των τραπεζών

115

Τη διαχείριση ενός σοβαρότατου προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή όλης της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Ήδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών που συναντήθηκαν αυτές τις μέρες με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το μισό υπουργικό συμβούλιο, κατέστησαν σαφές ότι στο τέλος της ημέρας, δηλαδή με το τέλος της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το τεράστιο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Στη συνάντηση που έγινε  με την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπουργών Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Με απλά λόγια η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα εξεταστεί η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού για επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών αλλά και η αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου.

 

Ένα σοβαρό θέμα που συζητήθηκε μεταξύ των θεσμών και των υπουργών είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό διότι υπάρχουν και αδιευκρίνιστα σημεία που πρέπει να επικαιροποιηθούν. Το μέγα θέμα όμως είναι το τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία.

 

Επειδή πολλοί, ακόμα και στην αντιπολίτευση, πολλές φορές ξεχνούν με τον καταιγισμό των εξελίξεων τα γεγονότα, ότι η κυβέρνηση είχε κάνει μία μεσοπρόθεσμη συμφωνία με τους θεσμούς τον περασμένο Μάιο, όταν επιτέλους κατάφερε να κλείσει την β΄αξιολόγηση μετά από έναν χρόνο. Μία αξιολόγηση που έκλεισε με ένα μίνι-μνημόνιο που τώρα η κυβέρνηση αναγνωρίζει σιγά σιγά ότι πρόκειται για «μεσοπρόθεσμο», όπως δηλαδή τα είχαν βαφτίσει οι δανειστές και οι προηγούμενες κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπανδρέου.

 

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Τι αποφασίστηκε τότε; Τότε υπήρξε μία συμφωνία για το λεγόμενο «ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας» των κόκκινων δανείων η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση καλύπτει περίπου το 95% του συνόλου των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί με τις τράπεζες. Στην συμφωνία υπήρχε πρόβλεψη για κάλυψη σε όλες τι κατηγορίες των δανείων που είχαν αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ. Σε αυτήν τη ρύθμιση δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο κάτι που σημαίνει οτι όλοι μπορούν να ωφεληθούν.

 

Παράλληλα, κάλυψη μεγάλης έκτασης προσέφερε και η αλλαγή που είχε προηγηθεί του «νόμου Κατσέλη» και έτσι εξασφαλίστηκε η ένταξη σε αυτόν περισσότερων δανειοληπτών. Όλα αυτά μέχρι το 2018 και με την πρόβλεψη οι τράπεζες να μπορούν να πωλούν κόκκινα δάνεια σε εταιρείες εκμετάλευσης, όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει.

 

Τώρα, λοιπόν, οι δανειστές εκτιμούν ότι σε αυτό το πλαίσιο προστασίας έχουν κρυφτεί και προστατευθεί όλοι με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν «ασυλία» και οι λεγόμενοι μπαταχτσδήδες, αυτοί δηλαδή που δεν πλήρωναν επίτηδες τα δάνειά τους από το 2008 και το 2009, όταν οι τραγικές συνέπειες των μνημονίων δεν είχαν αγγίξει ακόμη τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση για την απελευθέρωση του καθεστώτος των πλειστηριασμών σε όλο το εύρος ακόμα και στην πρώτη κατοικία ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην αποφόρτισή τους από τα δάνεια αυτά. Διαφορετικά, όπως ήδη γνωρίζει η κυβέρνηση, οι τράπεζες και φυσικά η Τράπεζα της Ελλάδος θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, η οποία όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Χωρίς κανείς να θέλει να είναι προάγγελος κακών όλοι οι παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άλλη φορά χωρίς το λεγόμενο bail in, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων. Και πάλι όμως επειδή αυτή η λύση ούτε καν συζητιέται πια από τους δανειστές, καθώς αυτό θα οδηγούσε τη χώρα ξανά σε αστάθεια και σενάρια grexit, το μόνο αποδεκτό σενάριο είναι να υπάρξει μία καθαρή ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που να μπορέσει να δώσει ανάσες στις τράπεζες να λειτουργήσουν και πάλι αναπτυξιακά. Να επιτελέσουν, δηλαδή, τον ρόλο τους δίνοντας ξανά δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις και αιμοδοτώντας την ελληνική οικονομία.

 

Έτσι λοιπόν, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας είναι ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για τους δανειστές. Σίγουρα αποτελεί και εκκρεμότητα από τη συμφωνία του Μαΐου, οπότε και επιλέχτηκε η ενδιάμεση λύση για να μπορέσει και η Γερμανία να πάει με ησυχία προς τις εκλογές.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

 

Σήμερα η πρώτη κατοικία προστατεύεται με τις κείμενες διατάξεις μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2018 για να υπάρξει ξανά το ίδιο πλαίσιο θα πρέπει αυτό να νομοθετηθεί εκ νέου, πράγμα δύσκολο σε αυτή τη φάση αφού δεν υπάρχουν τώρα πολιτικές εκκρεμότητες στην Ε.Ε. και όλοι θέλουν να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει θρυαλλίδα εξελίξεων αφού σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο όποιες κι αν είναι οι πιέσεις. Έτσι, δεν αποκλείεται, εάν υπάρξει αδιέξοδο, να βγάλει από το συρτάρι το σενάριο των πρόωρων εκλογών αφήνοντας το θέμα αυτό ανοιχτό και λέγοντας ότι για τη λύση του θα πρέπει να υπάρξει ανανέωση της λαϊκής εντολής από τον ελληνικό λαό.

 

Αυτές τις μέρες που όλοι λένε καλά λόγια και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση κρατούνται καλά φυλαγμένες, κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη. Όταν όμως θα φτάσει ο Δεκέμβριος, οπότε και θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, τότε θα υπάρξουν εξελίξεις και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.