Ειδησεογραφικό site

Άνω-κάτω στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής για τον εκσυγχρονισμό των F-16

55

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής, ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αιτία για τη σύγκρουση αποτέλεσε ο τρόπος που χειρίστηκε ο κ. Καμμένος τις διαδικασίες επικύρωσης των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των 85 από τα συνολικά 123 F-16, που διαθέτει η χώρα. Κι αυτό, επειδή ο κ. Καμμένος, σε αντίθεση με ότι προβλέπεται, ζήτησε πρώτα την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και μετά της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κικίλιας από τη ΝΔ και ο κ. Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έθεσαν το ζήτημα της διαδικασίας στον υπουργό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας. Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένους τους είπε ότι εάν η ΝΔ κάνει μία ξεκάθαρη δήλωση ότι η συμφωνία είναι ισχυρή, τότε μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια διαδικαστικά ζητήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν τη σύμβαση για τα εξοπλιστικά και θα ακολουθήσει νέο ΚΥΣΕΑ.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να συνεννοηθούν με τις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Κικίλιας: Ο Καμμένος φέρει ακέραια την ευθύνη 

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής της ΝΔ και αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Καμμένο για τους χειρισμούς του, ωστόσο ανέφερε ότι η ΝΔ επί της αρχής λέει «ναι» επί της αρχής στη συμφωνία.

«Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο υπουργός φέρει ακέραια την ευθύνη για την μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για την συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, της οποίας η ευθύνη υλοποίησης βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας η ΝΔ εκφράζει την σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για την συμφωνία αυτή», ήταν η δήλωση του κ. Κικίλια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.