Ειδησεογραφικό site

Ανησυχία στο Eurogroup για το μπλόκο στους πλειστηριασμούς

208

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017 ζήτησε η Eυρωομάδα – «Καμπανάκι» Ντράγκι για την αποχή των συμβολαιογράφων – Ντάισελμπλουμ: Από Ιανουάριο το χρέος, βάση η γαλλική πρόταση

Τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε κατά την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα τον Οκτώβριο σημείωσαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε μόλις για λίγα λεπτά.

Ο κ. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, ότι οι θεσμοί αναμένονται πίσω στην Αθήνα στο τέλος Νοεμβρίου και ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) μεταξύ Αθήνας και Θεσμών πριν το τέλος του έτους -«το συντομότερο δυνατόν», όπως ανέφερε.

Δέσμευση Τσακαλώτου σε… ρόλο Τόσκα

To «καμπανάκι» στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ήρθε από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εύρεσης λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έκανε ειδική αναφορά και στην αποχή των συμβολαιογράφων, τονίζοντας πως αποτελεί πρόβλημα και πρέπει να λυθεί, ώστε να προχωρήσουν και οι πλειστηριασμοί.

Ερωτηθείς για την αποχή των συμβολαιογράφων στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση και ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των συμβολαιογράφων, που κινδυνεύουν να δεχτούν επιθέσεις, ώστε να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ερωτηθείς για το χρέος ο πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι από τώρα ως το τέλος του προγράμματος προβλέπει ότι θα συζητηθεί περισσότερο ο γαλλικός μηχανισμός, που θα δείξει πόση ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί η Ελλάδα στο μέλλον και ότι η διαδικασία αυτή θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε επίσης για καλή πρόοδο στις διαβουλεύσεις και σημείωσε την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Νωρίτερα, θετικό κλίμα από την απογευματινή συζήτηση στο Eurogroup μετέδιδαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το ελληνικό θέμα κράτησε μόλις  δύο λεπτά και «έγινε σε καλό κλίμα».

Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, τόνιζαν ότι οι θεσμοί διαβεβαίωσαν το Eurogroup ότι «όλα πήγαν καλά στην πρώτη κάθοδο των κλιμακίων» στην Αθήνα. Περιγράφοντας τη στάση της ελληνικής πλευράς, οι ίδιες πηγές σημείωσαν: «Συνεχίζουμε χωρίς να βγάζουμε το πόδι από το γκάζι, υπάρχει δουλειά που έχει να γίνει».

Αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017

Κανένας πλειστηριασμός δεν θα γίνει τουλάχιστον μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων της Αθήνας, κ.λπ., παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις των δανειστών μας.

Οι συμβολαιογράφοι καταλογίζουν ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τους έως τώρα χειρισμούς του στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι, για λόγους ασφαλείας, θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς, ακόμη και τους ηλεκτρονικούς, έως 31 Δεκεμβρίου, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ενώ παράλληλα αποφάσισαν την αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής των πλειστηριασμών και την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απόφαση της αποχής πάρθηκε το περασμένο Σάββατο με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, παρ΄ όλα αυτά σήμερα γνωστοποιήθηκε στους συμβολαιογράφους, ενώ παρά την πάγια τακτική του Συλλόγου δεν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου).

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαραθέσεων και όπως έλεγαν συμβολαιογράφο το αποτέλεσμα της αποχής αιφνιδίασε τον πρόεδρο του Συλλόγου Γεώργιο Ρούσκα.

Ειδικότερα, κατά την γενική συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

«Ομόφωνα: α) Για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων είναι ανάγκη να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και η ποινική αντιμετώπιση όσων επιτίθενται και προπηλακίζουν συναδέλφους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών ή στα γραφεία τους και
β) Για την καλύτερη εποπτεία των πλειστηριασμού και προς διευκόλυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και των λοιπών παραγόντων της διαδικασίας ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός να διεξάγεται μια μέρα την εβδομάδα και σε μία βάρδια.

Κατά πλειοψηφία: Για αλλαγή του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών, με σκοπό τη διασφάλιση της νομιμότητας και το ρόλο του συμβολαιογράφου ως εγγυητή της:

1) Πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου: Να διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και η διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τις 15.00, μ.μ., δηλαδή εντός του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες. Η μεταβολή αυτή θα γίνει η αρχή για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι ο συμβολαιογράφος είναι και ενεργεί ως όργανο της εκτέλεσης ισότιμα με το δικαστή και προστατεύεται από την πολιτεία με τα ίδια μέσα.
2) Οι πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο να διενεργούνται: α) στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου. β) Μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, β) Επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το πρωί, ή τέσσερις ώρες σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το απόγευμα) με άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας από το συμβολαιογράφο .
3) Τροποποίηση της διάταξης της Υ.Α 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότι η «ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων του TAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών/ νομικών προσώπων πλειοδοτών που διαθέτουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους ενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξη σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.
4) Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.
5) Κατάργηση του άρθρου 98Α του Κ.Σ.
6) Σύγκληση των Δ.Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή συνεδρίαση, ΑΝΟΙΧΤΗ στα μέλη του Σώματος, προκειμένου η συμβολαιογραφία να καταλήξει σε κοινές θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα και για όσα άλλα τυχόν τεθούν από τη σημερινή συνέλευση ή έχουν από τις υπόλοιπες Γ.Σ. Η συνεδρίαση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και πάντως πριν την υπογραφή οποιασδήποτε ΣΥΜΒΑΣΗΣ για ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ της λειτουργίας της ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. στην εταιρεία newsphone . Η σύμβαση αυτή , εφόσον προκριθεί , στη συνέχεια και πριν την υπογραφή της θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί σε νέα Γενική μας Συνέλευση 8) Λήψη από την πολιτεία των απαραίτητων πρωτοβουλιών και μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών, με στόχο την ομαλοποίηση και τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας διενέργειας των πλειστηριασμών

Και με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, αποφασίστηκε: Αποχή από την διενέργεια πλειστηριασμού μέχρι 31-12-2017 με τα παραπάνω αιτήματα και έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους εκπροσώπους των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου».

Ακόμη, θα υπάρξει σύγκληση εκτάκτου Δ.Σ. του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ. αύριο Τρίτη 7/11/2017 και ώρα 15.00, με θέμα: Υλοποίηση απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.