Ειδησεογραφικό site

Ανησυχία στην Αθήνα ότι τα χτυπήματα στη Συρία μπορεί να αυξήσουν τις προσφυγικές ροές

73

Βυθισμένη στη δίνη των εθνικών θεμάτων, η κυβέρνηση παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία τα συντονισμένα πλήγματα που κατάφεραν οι συμμαχικές δυνάμεις στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σε αυτά συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ η Τουρκία χαιρέτισε τη στρατιωτική επίθεση της Δύσης, επιλέγοντας ξεκάθαρα έτσι στρατόπεδο.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν σε ακόμα πιο δυσχερή θέση την Ελλάδα. Σε περίπτωση που τα χτυπήματα διευρυνθούν, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μία άμεση όξυνση του προσφυγικού κύματος, το οποίο έχει έτσι κι αλλιώς ξεφύγει.

Η Τουρκία έχει ήδη από το προηγούμενο διάστημα ανοίξει σιγά σιγά την κάνουλα. Από την άλλη, η γειτονική χώρα παραμένει μία σταθερή απειλή στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Η πιο πρόσφατη πρόκληση έγινε αυτή τη φορά σε διπλωματικό επίπεδο. Η Άγκυρα προχώρησε σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες. Με επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ διατυπώνει επισήμως αυτές τις αμφισβητήσεις.

Μία νέα παράμετρος, όμως, έρχεται να προστεθεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του. Το τυπικό συλλυπητήριο τηλεφώνημα του Μπιναλί Γιλντιρίμ μετατράπηκε σε αίτημα συνεργασίας της Ελλάδας στη δίωξη Γκιουλενιστών σε ελληνικό έδαφος! Πρόκειται για μία νέα ανησυχητική τροπή, ειδικά όταν η Τουρκική ΜΙΤ δρα ανεξέλεγκτα σε όλη την Ευρώπη. Απαγάγοντας όποιον βαφτίζει γκιουλενιστή. Αν και υπήρξαν φήμες ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε σε συνεργασία των ελληνικών αρχών κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Το άλλο καυτό μέτωπο για την κυβέρνηση, ακούει στο όνομα Σκοπιανό. Η αισιοδοξία που αντικαθίσταται από απαισιοδοξία και τούμπαλιν έχει μετατρέψει το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα σε σκωτσέζικο ντουζ. Αντιδράσεις, μάλιστα, έχει προκαλέσει η υποτιθέμενη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων «για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές». «Η λογική αμοιβαιότητας ή εξομοίωσης στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, υποσκάπτει τις σταθερές εθνικές μας θέσεις και είναι απαράδεκτη υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Φαίνεται πάντως να υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο πίσω από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Λέγεται, μάλιστα, ότι το Βερολίνο έχει υποσχεθεί ισχυρά πολιτικά οφέλη στην περίπτωση που δοθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ένα από αυτά είναι η για έξι μήνες παράταση των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν την 1η Ιανουαρίου 2019. Πάντως, παρά τις εκατέρωθεν πιέσεις, παραμένει η δυσπραγία στα «δύσκολα» ζητήματα

Τα σχόλια είναι κλειστά.