Ειδησεογραφικό site

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μαύρη Θάλασσα: Κήρυξη στρατιωτικού νόμου για 60 ημέρες υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος

122

Τραυματίες τρεις από τους συλληφθέντες – Κήρυξη στρατιωτικού  νόμου υπέγραψε  ο Ουκρανός πρόεδρος – «Εσκεμμένες εχθροπραξίες» καταγγέλλει το Κίεβο και ζητά σύγκληση του Συμβουλίου  Ασφαλείας  του ΟΗΕ – Η Μόσχα κατέλαβε χθες τρία ουκρανικά πλοία με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα

Τη σύλληψη 24 Ουκρανών ναυτών που βρίσκονταν χθες πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς ανακοίνωσε η Ρωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος ανέφερε, ακόμη, ότι τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα στην Μαύρη Θάλασσα, με την Ουκρανία να ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την επίλυση της νέας στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία στην περιοχή της Κριμαίας, με αφορμή τη χθεσινή «κατάληψη» τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ουκρανίας

Για την επίλυση της κρίσης η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ η Ε.Ε κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να ενεργήσουν με σύνεση για να εκτονωθεί η κρίση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια κι έθεσε τον στρατό σε πλήρη ετοιμότητα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Kλίμκιν τονίζει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητα.

Η εντολή να τεθούν οι ένοπλες αρχές της Ουκρανίας σε πλήρη ετοιμότητα δόθηκε σήμερα, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Κήρυξη στρατιωτικού νόμου υπέγραψε  ο Ποροσένκο

Διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στον απόηχο της αναζωπύρωσης της έντασης με την Ρωσία.

Το διάταγμα απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση ώστε να τεθεί σε ισχύ. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα εντός της ημέρας. Το ουρανικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη θέσει το στράτευμα σε επιφυλακή.

Η κίνηση του κ. Ποροσένκο ήλθε μια ημέρα αφότου το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αιχμαλώτισε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους στην Θάλασσα του Αζόφ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρά από τότε που το Κρεμλίνο προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.

Embedded video

Петро Порошенко

@poroshenko

Звертаюся до керівництва Російської Федерації з вимогою негайно звільнити українських військовослужбовців, яких в порушення міжнародного права брутально було затримано і доля яких невідома. Україна вимагає терміново їх передати українській стороні разом із кораблями.

1,057 people are talking about this

Ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ για δύο μήνες, έως τις 25 Ιανουαρίου, και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινητοποιεί ταχύτερα τις ένοπλες δυνάμεις.

«Εσκεμμένες εχθροπραξίες»  καταγγέλλει το Κίεβο

Ως «εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες» χαρακτηρίζει η Ουκρανία την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το περιστατικό δεν οφείλεται σε ατύχημα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Έχουμε όλες τις αποδείξεις ότι η ρωσική επίθεση στα πολεμικά πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού δεν ήταν ατύχημα, αλλά εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες».

Μάλιστα, η ουκρανική πλευρά καλεί όλους τους συμμάχους της να συντονίσουν αποτελεσματικά μέσα για να στηρίξουν την Ουκρανία και να φέρουν τη Ρωσία στη δικαιοσύνη.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρα 38, 44), η Ουκρανία επιδιώκει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπίζεται το έδαφος και τους πολίτες της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον διοικητή των ουκρανικών ναυτικών Ιχόρ Βοροτσένκο.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία του στη Ρωσική Ομοσπονδία «για την ένοπλη επίθεση και αιχμαλωσία των Ουκρανικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού «Berdyansk», «Nikopol», και του ρυμουλκού «Yana Kapu» όπως και για τον τραυματισμό και την αιχμαλωσία μελών του πληρώματός τους.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η επίθεση διεξήχθη κατά τη διάρκεια θαλάσσιας διέλευσης από το λιμάνι της Οδησσού στο λιμάνι της Μαριούπολης σύμφωνα με τις διατάξεις όλων των αποτελεσματικών πολυμερών και διμερών διεθνών συνθηκών και κανόνων πλοήγησης» και «δεν αποτελεί παρά μια άλλη πράξη ένοπλης επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», κατά παραβίαση διατάξεων του διεθνούς δικαίου. «Η Ρωσία επέκτινε de facto τη στρατηγική της επίθεση κατά της Ουκρανίας στη Θάλασσα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Κομισιόν κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.

«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.